Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

A Marimekko tömegeket vonzott a Hadikba

Újbuda   |   2017, szeptember 28 - 12:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Eleven Ősz programsorozat egyik legnépszerűbb kiállítása volt az extravagáns alkotásaival világhírűvé vált finn designer cég, a Marimekko bemutatkozása. A Hadik Kávéház emeleti galériája zsúfolásig megtelt a megnyitón, a tárlatot Bosznai Tibor művészeti vezető és az eseményt támogató Finn Nagykövetség kulturális programkoordinátora, Barcza Virág nyitotta meg

A Marimekko története 1949-ig nyúlik vissza. Ekkor alapította Viljo Ratia a textilekkel foglalkozó Printex céget. Viljo Ratia feleségének, Armi Ratiának javaslatára bíztak meg fiatal finn művészeket, hogy tervezzenek új, merész mintájú termékeket. A vásárlók kedvelték az új stílust, azonban nem tudták mire használni a szöveteket. Ekkor alapították meg a Marimekkot, amely önálló ruhakollekcióval jelentkezett. A ruhákat Riitta Immonen tervezte, bemutatására 1951-ben került sor Helsinkiben.

A finn design és kultúra szeptember 22. és 24. között a Bartók Béla Boulevard-ra költözött annak apropóján, hogy Finnország idén ünnepli államiságának 100. évfordulóját. Az északi ország nagykövetsége ennek alkalmából támogatta a rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék a kortárs finn kultúra alkotásait.

D. B. S.