Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Amerikai-magyar művész képei a Malom Galériában

Újbuda   |   2016, augusztus 3 - 12:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fény és árnyék címmel nyílt kiállítás a Malom Galériában a Los Angeles-ben élő Kékessyné Isoz Gertrúd festőművész alkotásaiból július 20-án. A tárlatot a Bklub-Galéria Egyesület rendezte, a megnyitón a nyaralási időszak ellenére is nagy volt az érdeklődés.

Kékessyné Isoz Gertrúd Budapesten született 1938-ban. Családjával 1949 decemberében hagyta el Magyarországot, mivel édesapját vélhetően letartóztatták volna a II. világháborúban végzett haditudósítói munkája miatt. A család - származása miatt - Svájcban telepedett le, de 1964 óta Amerikában, Ohióban, illetve Pennsylvániában élt. Isoz Gertrúd 1973-ban ment férjhez Kékessy Györgyhöz és telepedett le Los Angelesben. A művész a San Fernandó Völgyi Magyar Református Egyház presbitériumának tisztségviselője, az elmúlt 40 évben az amerikai magyar cserkészetben „Isten, haza, embertárs” szolgálatában állt cserkésztisztként. Édesanyjaként fontosnak tartotta, hogy három gyermeke szépen és jól beszéljen magyarul, megismerje a magyar kultúrát, a hagyományokat és az értékeket.

Isoz Gertrúd művészethez való vonzódását a családban kapta örökségül: kézügyességét és rajz tehetségét látván, édesapja a festészet felé irányította. Az elmúlt évtizedekben több száz képet festett, megfestette egyebek mellett apja riporteri pályájának ’30-as, ’40-es évekből származó legjobb fotóit, emléket állítva ezzel hőn szeretett édesapjának. Néhány, árverésen elkelt festményének ára eljutott Böjte Csaba gyermek-otthonához.

A művész életében fontos szerep jutott a festészetnek, alkotó tevékenységében a klasszikus zene és a prédikációk nyugtatják meg.

A Malom Galériában (Fehérvári út 88/c.) látható kiállítást férje, Kékessy György környezet- és tájépítész nyitotta meg, a házigazda Ludányi Attila önkormányzati képviselő volt. A rendezvényen közreműködött az Újbudai Babszem Táncegyüttes – derül ki Horváthné Fejes Ágnes galériaigazgató beszámolójából.

Újbuda