Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Amy Winehouse albumát elemezték a B32-ben

Újbuda   |   2018, március 22 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Amy Winehouse Back to Black című albumát elemezte a Punnany Massif frontembere, Felcser Máté, valamint Horváth Gergely szakújságíró a B32 Galéria és Kultúrtérben tartott Lemezjátszó esten március 21-én.

Amy Winehouse többszörös Grammy-díjas soul, jazz és rhythm&blues-énekesnő, dalszövegíró volt. Több mint 24 millió eladott lemezével a minden idők legtöbb zenei kiadványát értékesítő brit női előadók közé sorolják. Huszonhét évesen, alkoholmérgezésben halt meg 2011. július 23-án, halála után Back to Black című albuma egy ideig a 21. század legkelendőbb lemeze volt – mondta Felcser Máté, a Punnany Massif frontembere.

Amy Winehouse második és egyben utolsó stúdióalbuma - amely világhírűvé tette őt - 2006-ban jelent meg, olyan slágereket tartalmaz, mint a Tears Dry on their Own vagy a Rehab című, amely hetekig vezette a slágerlistákat. Utóbbinak több száz feldolgozása készült már. A Back to Black lemez a szerelemről, a drogokról, a függőségről és Winehouse ex-férjének szerelmi háborújáról szól (Amy végül 2009-ben vált el férjétől).

A Back To Black-en nincsenek dzsesszes dalok, hanem a hatvanas évek girl group-, Motown- és Stax-hangzása dominál, ügyesen elegyítve modern, kortárs elemekkel. Mindez együtt, így vegyítve tette az énekesnőt a 2006 legismertebb, és a kétezres évek egyik legmeghatározóbb egyéniségévé.

Ahogy az évek teltek, egyre kevésbé volt hihető, hogy új lemezt készít, és mintha ő is érezte volna, hogy a Back To Black tényleg olyan, amit nem lehet megismételni. A poptörténelemben már előfordult, hogy egy túl tökéletes album „agyonnyomott” tehetséges előadókat. Az őszinteségéről is híres énekesnő halála előtt nem sokkal azt nyilatkozta, hogy megunta saját albumát, annak dalait nem szeretné többet énekelni. Óriási népszerűsége miatt azonban ezt nem tehette meg...

A B32 Galéria és Kultúrtér valamint a Fülesbagoly blog által szervezett programsorozaton nagy hangsúlyt fektetnek a hangzásra is. A bakeliteket az Audio-Technica LP5 lemezjátszóján pörgetik és a hallgatóságot kimondottan ezekre az alkalmakra körbeveszik Trevis Audio hangfalakkal, amelyek valósághűen adják vissza az eredeti hang minőségét, dinamikáját.

T. K.