Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Felragyogott a zöld csillag

Újbuda   |   2018, szeptember 28 - 15:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rockzenészek, családtagok és rajongók emlékeztek a tragikusan fiatalon elhunyt Bencsik Sándorra (Samu) a Lecke utcában tavaly elhelyezett emléktáblánál szeptember 26-án. A Beatrice, a P.Mobil és a P.Box együttesek egykori gitárosa, kisebb megszakításokkal, Újbudán élt haláláig. Emléktáblája koszorúzásán Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester is részt vett.

Rögtönzött koncerttel, beszédekkel, főhajtással és koszorúzással emlékeztek a Lecke utca 4-ben Bencsik Sándor gitárosra pályatársai, rokonai, barátai, a TTT Nemzeti Beat-, Pop- és Rockarchívum Kuratóriuma, valamint Újbuda Önkormányzata. Az ünnepségre eljött az Omega együttes billentyűse, Benkő László, a Skorpió és a Dinamit dobosa, Németh Gábor, Gidófalvy Attila a Karthagoból, a régi P.Box dobosa Szabó István, basszusgitárosa Zselencz ’Zsöci’ László és a dalszövegek szerzője, Samu örök alkotótársa Csiga Sándor, Kékesi ’Bajnok’ László, a P.Mobil ex-basszusgitárosa, valamint Donászy Tibor dobos. Bencsik Samu családját bátyja és unokahúga, a TTT Archívumot Hegedűs István zenei szakíró, Jozé Bese és Monostori Péter kurátorok képviselték.

Hoffmann Tamás polgármester beszédében elmondta, hogy ezeken a zenéken nőtt fel. Úgy véli: egy városnak nagyon fontos, hogy milyen emberek éltek ott, és milyen nyomot hagytak maguk után. Újbuda egyelőre kevés rockzenésznek állított emléket, mert a legtöbb hazai sztár még velünk van, de nagyon fontos megemlékezni az eltávozókról – fogalmazott. Kiemelte, hogy a gitáros a kor negatív, elnyomó kultúrpolitikájának köszönhetően nem tudott Magyarországon kiteljesedni, emigrációra kényszerítették, ahol nem a nemzetközi siker várta, hanem a szomorú vég.

A megemlékezésen Németh Nándor és Kékesi Bajnok László néhány régi emblematikus dalt adott elő. A minikoncert záró darabja a Zöld, a Bíbor és a Fekete című rockhimnusz volt, amelyet Bencsik Sándorék eredetileg Radics Béla emlékére írtak, de ma már az egyik legszebb rock-requiemként játsszák.

D. B. S.