Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 26. péntek, Fülöp, Evelin

Humor a B32-ben

Humorosak és nevetésre ingerlők Véssey Gábor Munkácsy-díjas képzőművész alkotásai, amelyekből január 18-án nyílt kiállítás a B32 Galéria és Kultúrtérben. A tárlat február 3-ig tekinthető meg.

A humor Véssey Gábor szellemi világának segítője. Ariadné fonala, amely e földi labirintusból a fényre vezet - vallja a művész. „Jelenetek egy szőke nő életéből” címmel január 18-án nyílt kiállítását a humor mellett az erotika is áthatja. Véssey szerit humor, irónia kell a mindennapok, a kortárs művészetről való gondolkodás megéléshez.

Véssey Gábor képei lélekképek – írta 1998-ban a művészről egyik alkotótársa, Lajta Gábor, aki szerint a festő látványvilága iróniával színeződik. - Olykor elég egy ironikus képcím, vidor arc, megmosolyogtató gesztus ahhoz, hogy a szent profán legyen, és a profán ne legyen túl szent. Pedig az irónia nehezebben mutatkozik meg a vizuális műfajokban, mint az irodalomban. Véssey azonban hosszú évek következetes munkájával eljutott odáig, hogy úgy rajzol és fest, ahogy a költő verset ír. Keze alól metaforák sora kerül ki: a láb delfin lesz, az ember bárány, a disznó ember, a kar cső, a szív gép, a nemi szerv szív, a test üres árnyék, a beszéd tőr, és így tovább, egészen a kiismerhetetlen formákig, melyek úgy játszanak velünk, mint a sötét szobában szemlélt megfejthetetlen árnyak – mondta Lajta Gábor.

A tárlatot megnyitó Feledy Balázs művészeti író szintén a festő humorát hangsúlyozta ki, szerinte gyakran „pengeélen táncol” a hozzá közel álló groteszkkel.

A kiállítás látogatható február 3-ig hétköznap 10-18 óra között a rendezvények függvényében, a belépés díjtalan.

T. K.

LEGFRISSEBB
×

Budai Campus Nap  

2017június0214:00

Kutatható-e a sör? Hogyan lehet hidegen főzni?