Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Jótékonysági koncert volt a Szent Imre Plébániatemplomban

Újbuda   |   2018, szeptember 24 - 14:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kárpátaljai Ferences Misszió javára rendeztek jótékonysági koncertet a Szent Imre Plébániatemplomban szeptember 23-án. Az esten XVII. századi magyar zenét adott elő Sebestyén Márta és a Musica Profana együttes.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében adott jótékonysági koncertet Sebestyén Márta és a Musica Profana együttes a Kárpátaljai Ferences Misszió javára. A szervezet huszonhat éve segíti a határon túli rászorulókat.

Csányi Tamás karnagy a koncert előtt elmondta: bízik abban, hogy a kárpátaljai magyarság csak földrajzilag van távol az anyaországtól. Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész is szólt a közönséghez. Elmondta: a XVII. századi Magyarország területileg, politikai és vallási értelemben is szétesett ország volt, de a kultúra egységbe kovácsolta a magyarokat. Úgy véli, jelenleg is hasonló a helyzet. Jankovics Marcell Kájoni János ferences szerzetes életútját hozta példaként, mivel a barát mind a vallásos, mind a világi dalokat lejegyezte, összefogva a kulturális értékeket. A román családból származó, korabeli énekeket összegyűjtő egyházfi munkássága mind a katolikus, mind a református kultúrára hatással volt.

Sebestyén Márta és a Musica Profana Kájoni János által összegyűjtött egyházi és világi dalokat adott elő.

D. B. S.