Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Közeleg a Magyar Festészet napja

Újbuda   |   2017, október 5 - 10:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén 16. alkalommal ünnepeljük a Magyar Festészet Napját, ezúttal október 18-án. Az eredetileg 2002-ben Újbudáról indult, a festészetet felkaroló civil kezdeményezés, amelyet az önkormányzat is támogatott, mostanra több hetes rendezvénnyé nőtt. A programokról, az elmúlt 16 év történéseiről, a célkitűzésekről Bráda Tibor festőművész beszélt az országos rendezvény sorozatot bemutató sajtótájékoztatón október 4-én.

A Magyar Festészet Napja idén október 18-ára, a festők védőszentjének, Szent Lukácsnak napjára esik. A tizenhat éves múltra visszatekintő program ötletgazdája Bráda Tibor festőművész elmondta, legfőbb céljuk a kortárs magyar festészet népszerűsítése, fókuszba állítása. Úgy véli, legalább évente egyszer fontos felhívni a figyelmet erre a művészeti ágra, amelyről sokan úgy tudják, hogy kihalófélben van, miközben nem ismerik a mai festőművészeket, fiatal tehetségeket. Hozzátette: a Magyar Festészet Napja Alapítvány 2002 óta elérte, hogy az egy napos rendezvény szinte egy hónapos mozgalommá nőtt.

Újbuda Önkormányzata támogatása révén a kerület jól teljesít a festészet napi programokban, hiszen a Bartók Béla utat országszerte Budapest kulturális főutcájaként is ismerik. A sajtótájékoztatón Török Gábor projektfelelős felsorolta az újbudai kiállításmegnyitókat, emléktábla koszorúzásokat. Idén is lesznek művészeti séták a kerületben, a B32 Galéria és Kultúrtér ad helyet a frissdiplomások Idézőjel space space space idézőjel című kiállításának, a Tranzit Art Cafe programjának köszönhetően pedig bárkiből lehet festő. Különlegességnek számít majd a Magyar Festészet Napja ötletgazdáinak alkotásait bemutató tárlat, amely október 22-től látható a Szent Gellért téri Próféta Galériában.

Az újbudai programok mellett a IX. kerületi Bálna három generáció legjobb alkotásait mutatja be a hal-víz-környezet tematika mentén, az I. kerületi Vármező Galériában pedig a halászat és a haltudományok jeles alkotóiról készült tudósportrékat mutatnak be.

A Magyar Festészet Napja programok érhetők a www.festeszetnapja.hu internetes oldalon.

H. S.