Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Lemezjátszó: OK Computer

Újbuda   |   2017, szeptember 8 - 12:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nevéhez hűen teltházzal zajlott a B32 Galéria és Kultúrtér őszi szezonjának első Lemezjátszó című programja. Ezúttal a Radiohead zenekar OK Computer albuma került terítékre. A beszélgetés házigazdája Horváth Gergely rádiós szakújságíró volt, aki Likó Marcellt, a Vad Fruttik énekesét kérdezte.

A Radiohead nevű zenekar 1997-ben adta ki Nigel Godrich producerrel felvett világhíres, minden fontosabb (és kevésbé fontosabb) zenei magazin toplistáján szereplő OK Computer című albumát. Az összeállítás a hírnév mellett Grammy-díjat hozott az együttesnek a „Best Alternative Album” kategóriában. A lemezről kimásolt három kislemezdal egyikének, a Karma Police-nak klipjében egy magyar színész, Kovács Lajos is szerepel. A magyar közönség – miatta – imádta az albumot. Az OK Computer-t a WAN2 magyar zenei magazin 2002-ben összeállított "Minden idők 100 legjobb albuma" listáján az ötödiknek választotta, olyan albumokat megelőzve, mint a Closer (Joy Division), a Who's Next (The Who), vagy az Automatic for the People (R.E.M.). Ezért is volt a lemez a B32 Galéria és Kultúrtér Lemezjátszó című szezonnyitó programján a központi téma. A beszélgetést Horváth Gergely házigazda, rádiós szakújságíró vezette Likó Marcell, a Vad Fruttik zenekar énekesének bevonásával.

Likó szerint a Radiohead Ok Computer albuma megrengette a zenei kultúrát, világszerte hatott a közönségre és a zenészekre. A bravúros gitár-és énekjáték mellett minden hangszer brillírozik benne.

A beszélgetéssorozat vadiúj, az országban is egyedülálló programsorozatként indult útjára tavasszal, a programok azóta is teltházasak. Minden alkalommal egy-egy bakelit lemezt hallgat meg a közönség a B32 Galéria és Kultúrtérben – mondta Németh Péter szervező. A cél, hogy az album, a könnyűzene évtizedek óta a mai napig meghatározó formátuma, újra visszanyerje népszerűségét, értékét – tette hozzá.

Ősszel számos izgalmas beszélgetés várja a közönséget, a következő alkalommal Kiss Tibi, a Quimby frontembere elemzi Tom Waits életművét.

T. K.