Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Minden a nők körül forog

Újbuda   |   2018, augusztus 31 - 13:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hamarosan kezdődik az új évad a Karinthy Színházban. Karinthy Márton igazgatót az elő­­adásokról és terveiről is faggattuk.

Melyek a legemlékezetesebb pillanatok a 36. évadból?
El vagyok kényeztetve, mert minden bemutatónk sikerrel ment. A legfontosabb A mi kis városunk, ezzel kiléptünk a happy endes világból, a közönség szereti ezt a komolyabb előadást is. Szintén nagy sikert aratott Scherer Péter Piszkosak című produkciója, amely Rejtő Jenő szellemét idézi meg. A Tanár úr kérem révén Karinthy is megjelent a Karinthy Színházban, ráadásul musical formájában. A XIV. Renével tetőztük a formabontást, mert operett eddig még nem került színre nálunk.

Nem jelent kockázatot ez a sok változtatás?
Nem bántam meg a kísérletezést, szükség van a változtatásokra. Megtartjuk eredeti arculatunk jegyeit is, továbbra is játsszuk a Klotild nénit, a Nyitott ablakot és egy csomó régi magyar vígjátékot, de szeretnénk, ha még több generáció érezné magáénak a Karinthy Színházat.

Sikerült a fiatalokat is becsábítani?
Igen, itt vannak. A Tanár úr kérem és a Piszkosak nézőtéri reakcióiból látszik, hogy megvették, jól érzik magukat. A Pál utcai fiúk musical vígszínházi sikere is bizonyította, hogy az ifjúság nyitott az új formában színre vitt alapművekre. Ezért adtunk teret Simon Kornél ötletének, hogy bemutassuk a Tanár úr kérem musicalt, és abszolút működik.

Milyen meglepetésekkel szolgál a következő évad?
Női évad lesz, minden a hölgyek körül forog. Balázs Andrea kezdi a Margarida asszony című monodrámával. Ez Psota Irén híres szerepe volt. Utána az én rendezésemben kerül színpadra Oscar Wilde klasszikus komédiája, a Bunbury, avagy Szilárdnak kell lenni. Oszvald Marika játssza benne Honthy Hanna korábbi nagy szerepét, a Ladyt.

Miért esett a választás a hölgyekre?
A színház örök problémája, hogy túl sok a férfi szerep, főszerep. Van igazság abban, hogy a férfiak szemén keresztül vizsgáljuk a nőket, de tisztában kell lenni vele, hogy nélkülük semmi nincs. Se születés, se szerelem, se gyerek. A nők lelke és társadalomban betöltött szerepe ugyanolyan izgalmas és bonyolult, mint a férfiaké. Erről is szól majd a 2019 márciusára tervezett Káosz, amelyet Horgas Ádám rendez, és három nő játszik benne. Ennek a finn darabnak a férfi párját, a Pánikot a Nemzeti Színház már bemutatta, most nálunk lesz látható a női változat.

D. B. S.