Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Suomi 100: közös ünneplés Finnországgal

Újbuda   |   2017, november 30 - 12:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda egész évben együtt ünnepelt Finnországgal, amely száz esztendeje kiáltotta ki függetlenségét. A Finn Nagykövetség 80 éve van jelen a kerületben, ezért is volt itt sok közös program a Suomi 100 alkalmából.

Hamarosan megérkezik Magyarországra a Mikulás. A XI. kerületi gyerekek december 4-én, a belvárosi Vörösmarty téren találkozhatnak a lappföldi Rovaniemiből idelátogató, a finnek által Joulupukkinak hívott „nagyszakállúval”, mielőtt december 7-én továbbutazik. Joulupukki idén nem csak a gyerekek kívánságait rejti zsákjába hatnapos itteni tartózkodása alatt: a karácsony üzenete mellett Finnország függetlenségének 100. évfordulóját (Suomi 100) is nálunk ünnepelheti december 6-án. (A korábban Svédországhoz, a 19. század eleje óta Oroszországhoz tartozó finn nagyhercegség 1917. december 6-án kiáltotta ki függetlenségét.)

– Finnország Magyarországot kiemelten kezeli, hiszen a két nyelv rokonsága fontos tényező volt a finn nemzeti identitás kialakításában – hangoztatta Petri Tuomi-Nikula nagykövet. A két ország kulturális kapcsolatai az elmúlt kétszáz esztendőben rendkívül élénkek és sokoldalúak voltak, így Magyarországra különösen illik az ünnepi központi témája: „Yhdessä – Együtt”. A centenáriumi év számos programot hozott az újbudaiaknak is, miután a kerületben található Finn Nagykövetség és az önkormányzat alaposan kivette részét a finnek nemzeti ünnepségsorozatából.

Februárban a nagykövetség Kelenhegyi úti épületében tartották meg a Kalevala és a finn kultúra napját. Áprilisban közös programot szervezett a nagykövetség és a Magyarországi Evangélikus Egyház, ez alkalomból Kari Mäkinen evangélikus érsek látogatott el Budapestre. A Kelenhegyi úton megrendezett szeminárium témája Finnország függetlenségének 100. és a reformáció kezdetének 500. évfordulója volt.

A májusi Étteremnap is a Suomi 100-ra fókuszált, a jubileumi menüt a nagykövetség szakácsa és a tamperei főiskola diákjai készítették el. A finnekről köztudott, hogy szeretik a természetet és a sportot, ezért a Magyar Szabadidősport Szövetség és a nagykövetség egy rendhagyó sporteseményt is szervezett. A kihívás egy nordic walking rendezvénnyel indult a nagykövetség udvaráról, a kitűzött cél pedig az volt, hogy a résztvevők 100 kilométert tegyenek meg május végétől az október közepi díjkiosztóig – kocogva, gyalogolva, kerékpározva, vagy akár nordic walkingozva.

A jubileum egyik csúcseseménye az Eleven Ősz fesztivál volt a Bartók Béla úton, amelyen Finnország mutatta be kultúráját, gasztronómiáját. A fesztivál során több mint 30 vállalkozás adott helyet a különböző művészeti programoknak.

A Kerület Hetén kisgyerekekkel ültetett fenyőfát a Feneketlen-tónál Hoffmann Tamás polgármester és Petri Tuomi-Nikula nagykövet. – A finn diplomáciai képviselet tevékenyen részt vesz a helyi kulturális, tudományos életben, illetve a közéletben is – emlékeztetett a képviselet vezetője. Hoffmann Tamás a faültetésen kiemelte: a finn néppel a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatokon túl nyelvünk közös gyökere is összeköt bennünket.

A Jövő fenyőfája

Az első Jövő fenyőfáját 1917-ben Helsinkiben ültették. Az ötvenéves évfordulóra az első fa magvaiból 30 ezer új fát telepítettek szerte Finnországban. A százéves évforduló alkalmából az egész világon ültettek, mindenhol olyan fajtát, ami megél az adott éghajlaton. A mozgalom mottója: „Aki ültet egy fát, már nem élt hiába”.

T. K.