Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Testvérest bemutató a B32-ben

Újbuda   |   2017, január 23 - 16:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

A testvéri szeretetet, a hozzá kapcsolódó érzelmeket és titokzatosságot járja körül az a színdarab, amelyet Scherer Péter rendezett és amelyet január 22-én mutattak be Testvérest címmel a B32 Galéria és Kultúrtérben.

"Mindjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel. És elnézve ezt a mostani csajodat, aki nem tudja mi az a loop, meg a cuvée, nem is lesz még egy ilyen valaki" - ezekkel a szavakkal foglalja össze a Nézőművészeti Kft. társulatának legújabb darabját, a Testvérestet rendező és abban játszó Scherer Péter színművész. A rendező azt vallja, az improvizációs játékokon alapuló műben - amelynek állandósultnak mondható szövegét az aktuális előadás még módosíthatja - a színészet az, ahol az esélytelenek nyugalmával lehet kísérletezni. Van a Testvérestben is spontaneitás és állandóság, de korántsem abban az értelemben mint a klasszikus színházi darabokban.

Scherer Péter és Gyulay Eszter dramaturg egy korábbi beszélgetésükben szembesültek azzal, hogy a „testvér kérdésben mindketten érintettek”. Vagyis, „hogy van az, hogy két testvér ugyanabban a családban nő fel, ugyanolyan közegben, elvileg ugyanazt a szeretetet és törődést kapják, mégis nagyon különbözőképpen alakul a sorsuk”. A „testvér-témával” kapcsolatban a produkció minden művésze érdekelt, hasonló gondolatok foglalkoztatják őket. Így Katona László színészt is, aki a Testvérestben egyszerre két szerepet játszik: megtestesíti egyrészt Zsoltot a zenészt, „a vagány csávót, aki úgy használja ki a barátnőjét, ahogy csak lehet”, és bátyját Gábort, a lecsúszott, sikertelen csavargót. Katona László már több alkalommal játszott Scherer Péterrel, barátságuk évtizedekre nyúlik vissza, a közös munka így nem csak munka, hanem öröm is – mondta.

A Nézőművészeti Kft. darabjában, a Testvérestben Simkó Katalin játssza Saci szerepét, akinek szintén nagy tapasztalata van az improvizatív játékban, illetve abban, hogy egyszerre akár több szerepet is megtestesítsen.

A Nézőművészeti Kft. január 22-én mutatja be új produkcióját a B32 Galéria és Kultúrtérben, az előadás február 24-én is látható ugyanitt.

T. K.