Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 19. hétfő, József, Bánk

Emlékezés Juhász Ferencre a Hadik Irodalmi Szalon

Időpont: 
2016január1519:00

1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

Hadik Irodalmi Szalon

EMLÉKEZÉS JUHÁSZ FERENCRE

2016. JANUÁR 15. 19.00

"A költő nem tesz mást: csak tűzliliomot ültet a lét szívébe. Elmondja a világot és meg akarja változtatni a világot. A jóság küldötte ő. Az élet énekese és társa a halálnak. Énekel, amíg száját be nem tömi a föld. És mindenkinél jobban vágyódik a szabadságra és a szeretetre."

(Juhász Ferenc: Mit tehet a költő, előszó)

A Hadik Irodalmi Szalon fennállása óta igyekszik a kortárs irodalmi, művészeti élet történéseire, új kötetekre, pályaindulásokra, s egyben szomorú eseményekre is reagálni. A Hadik Irodalmi Szalon öt éve a szabadság számunkra - témáinkat mi választjuk meg, olyan alkotókat mutatunk be, akiket fontosnak tartunk, olyan könyveket, olyan előadásokat, amik meghatározóak. És olyanoktól búcsúzunk a magunk módján, akik hozzánk közel állnak.

Búcsú esten köszöntünk el Kass Jánostól, Petrovics Emiltől vagy Jancsó Miklóstól, és 2016. januárjában, soron következő estünkön barátaival, tisztelőivel, színészekkel, írókkal, alkotókkal Juhász Ferenc költő, Édesapám előtt tisztelgünk.
Rá emlékezünk, aki majdnem minden estünkön ott volt, akinek köszönhetem, hogy ezt a pályát választottam, s akinek mindannyian köszönhetjük a gyönyör
ű verseket.


Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-, József Attila, Baumgarten és Prima Primissima díjas költ
ő, A Nemzet Művésze, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja 2015. december 2-án, életének 88. évében halt meg.

1928. augusztus 16-án született Bián, egy Budapest környéki magyar-sváb faluban. Érettségi után (1946 május) beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre, a magyar-szanszkrit szakra. 1947-ben gyári munkás a Francia-Magyar Pamutipari Műveknél, majd 1948 augusztusában a budapesti József Attila Népi Kollégium tagja lett, s 1948 őszétől folytathatta egyetemi tanulmányait. Első két verse (Arany, Ezüst) a Diárium karácsonyi számában jelent meg. Első verseskönyvét a Franklin Társulat adta ki 1949-ben, ugyanekkor - rejtve - Baumgarten-díjat kapott.

1950-ben A Sántha család című könyvéért József Attila-díjat kapott. 1951-ben Apám című verséért megkapta a Kossuth-díj ezüst fokozatát. 1954-ben megjelent korszakos eposza, a Tékozló ország. 1955-56-ban az Új Hang vezető költője lett, aki olyan versekkel jelentkezett, mint a Szarvassá változott fiú - Szarvas-ének címen. 1975-1976-ban Nobel-díjra terjesztették elő. 1971-ben megkapta a Radnóti Miklós-díj fődíját, s 1973-ban újra Kossuth-díjban részesítették (arany fokozat). 1963-ban bekapcsolódott az Új Írás című folyóirat szerkesztésébe, melynek 1974-től 1991-ig főszerkesztője lett. 1978-ban feleségül vette dr. Kilián Katalin orvost. Házasságukból két leány született: Eszter és Anna. 2004-ben megkapta a Prima Primissima kitüntetést, 2008-ban a Magyar Örökség díjat.

Az esten a költő barátai, munkatársai, tisztelői beszélgetnek Juhász Annával - többek között - Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház tagja, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház egyik alapítója, Vidnyánszky Attila Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színművész, Szabó T. Anna költő, Melocco Miklós szobrászművész, Száraz Miklós György József Attila-díjas író, Simkó-Várnagy Mihály csellista, a Dohnányi Ernő Szimfónikus Zenekar csellószólam vezetője, Juhász Ferenc rokona.

Az esten részleteket tekinthetnek meg Juhász Ferencről készült portréfilmekből, s a zeneszó is hozzá szól majd.

Az est végén közösen gyújtunk mécseseket a Hadik Kávéház előtt, Juhász Ferencre emlékezve.

Háziasszony: Juhász Anna

Esemény a facebookon:

https://www.facebook.com/events/1662654730650381/

A programról és a Hadik Irodalmi Szalonról többet megtudhatnak: www.facebook.com/hadikszalon

Az estre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen. Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!

Juhász Anna búcsúzása Édesapjától:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/juhasz-anna-bucsu-apamtol