Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. péntek, Tivadar

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Uniformisok a K.A.S. Galériában

2017január1219:00
»
2017január3118:00

Fischer Ron és Szabó Menyhért kiállítása a K.A.S. Galériában

Megnyitó: 2017. január 12-én, csütörtök 19 óra

A kiállítást megnyitja: Szurcsik József (festőművész, grafikus)

Sorozatom a háború, az uniformizált ember és az erőszak-gépezet fogalmaihoz kapcsolódik. Úgy jelenítem meg a témát, hogy pátoszformulát használok, amit dekonstruálok azáltal, hogy oda nem illő elemeket helyezek a vászonra. A képeimen látható figurákról nem tudni, hogy védelmezők, vagy esetleg agresszorok, és hogy akaratból vagy akaratlanul mozognak az erőszak gépezetében.

Képeim megpróbálják ábrázolni azt a metamorfózist, amin az ember keresztülmegy/keresztülmehet, amikor egyénruhába bújik. Hogyan deindividuálodik és dehumanizálodik abban a gépezetben, amelyben megszűnik a szabad akarat, ahol a parancs felment a személyes felelősség alól. Munkáim elkövetőket és áldozatokat mutatnak be, akik ebben az apparátusban léteznek.

Fischer Ron

Legújabb munkám egy hatalmas méretűre nagyított katona feje, megformálásában tulajdonképpen minden 20. századi harcos prototípusa, az elidegenített katona-hős „diadalívekről” és monumentumokról ismerős arca, amely végül közvetlenül a befogadó előtt magasodva és kontextusától megfosztva mégiscsak a katona, mint egyén drámáját jeleníti meg. A totális szobrászat idomtalan, neobarokkosan burjánzó alakjainak durva, mindenen átgázolni kész felsőbbrendűsége mellett szobromban az egyén félelme, rémülete és esendősége áll.


A szobor végleges anyaga gumi, amely természeténél fogva és véletlenszerűen (a gravitációnak engedelmeskedve) önmaga súlya alatt beroskad és összeesik, melynek következtében teljesen új formák és torzulások jönnek létre. Ezzel célom az volt, hogy fokozzam a szobor drámaiságát és a diktatórikus szobrászat efemerségét; egy ledöntött szobor hatását kelti a horpadásokkal, torzulásokkal teli gumiforma, amely azt sugallja, hogy a szobor életében valamiféle emberi beavatkozásra került sor. Az ember szellemi és lelki sebezhetősége valamint az emlékműszobrászat sebezhetősége nem is állnak oly távol egymástól.


Szabó Menyhért


(Megtekinthető: 2017. január 31-ig, keddtől-péntekig 14:00-18:00)


K.A.S. Galéria

1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
+36 30 906 1764


kasgaleria@gmail.com

facebook.com/kasgaleria

kasgaleria.tumblr.com

LEGFRISSEBB
×

Garázsvásár  

2018május1209:00
»
2018május1214:00

Adok-veszek, csere-bere a Kelenvölgyi Közösségi Ház kertjében