Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Zsolti bácsi konyhája

Események   |   2016, október 10 - 09:22
Nyomtatóbarát változatSend by email
2016október1118:00

Szerb gyuvecs Kern Ágnes gasztroblogger konyhájából

2016. október 11. kedd 18.00 óra

„A gyuvecs a Balkán egyik legjellemzőbb étele, bár a PR-ja nem olyan hatékony, mint a csevapé vagy a muszakáé. Viszont gyerekkoromban sokszor került az asztalunkra, mint azt hiszem számos más Szerbiában élő családéra is, hiszen egyszerű és nagyszerű.

A fő irányvonalak, amelyeket vagy 30 recept átolvasása után fel tudnék vázolni:

- A gyuvecs alapvetően nyári étel, hiszen fő összetevői a mértéktelenül adagolt hagyma, paradicsom, paprika. A bolgárok minden egyéb létező zöldséget, így padlizsánt, okrát is bőven pakolnak bele, ezzel szemben a szerbek inkább a visszafogott irányvonalat követik. Boszniából a káposztás, illetve babos recepteket találtam.

- A szerbek inkább disznóhúsból készítik, míg a bosnyákok a birkára szavaznak.

- Szerbiában rizs, Bulgáriában inkább krumpli a töltőanyag.

- A szó eredete a török güvec-ben keresendő, ami ugyanilyen zöldséges egytálétel, naná, hogy birkából.”

(Kern Ágnes gasztroblogger)

A klub keretében ételekről beszélgetünk (kóstolunk), recepteket cserélünk, konyhai praktikákat osztunk meg egymással.

Részvételi díj: 300 Ft

Ha szívesen megismertetné velünk a kedvenc ételét, amelyet speciálisan vagy éppen egy családi recept alapján készít, akkor jelentkezzen a Zsolti bácsi konyhájába "séfnek" az Albertfalvi Közösségi Ház elérhetőségein!

Albertfalvi Közösségi Ház, 1116 Budapest, Gyékényes utca 45–47., Telefon: 204-6788