Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 18. vasárnap, Sándor, Ede

VIII. Magyar Festészet Napja

Események   |   2009, október 15 - 17:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

50 helyszín, 200 művész, 1000 alkotás:a Magyar Festészet Napja.

A fény, a színek, a formák és ritmusok ünnepe, azaz a Festészet Napja közel egy évtizedes múltra tekint vissza, de talán kevesen tudják, hogy a művészeti fesztivál Újbudáról indult. Kerületünkben épp ezért különösen jelentős napnak számít ez az ünnep, ilyenkor minden galéria és művelődési ház lázasan dolgozik, hogy minél izgalmasabb kínálattal kedveskedjen közönségének. A napból mára már programsorozat lett.

Szenzációs tárlatot mutat be az Újbuda Galéria október 16-ától! A Festészet anno című kiállításon híres magyar festőművészek, így többek között Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Molnár C. Pál és Bod László alkotásai láthatók.

A bemutató további érdekessége, hogy valamennyi világhírű művész egykor Újbudán élt. "A Magyar Festészet Napja kultúránk óriási hagyományokkal és ígéretes jelennel rendelkező szegmensének egyik legjelentősebb ünnepe. Ez a nap, amely mára többhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát, lehetőséget biztosít a mai magyar festészet bemutatására a társadalom széles nyilvánossága előtt, kivívva annak megbecsülését.

Ugyanakkor tükröt tart a művésztársadalom elé, megmutatja, hol tartunk nemzetközi viszonylatban, hová fejlődött és milyen irányba halad a hazai festészet"- írja az ünnep kapcsán Freund Tamás akadémikus, a rendezvény fővédnöke. Bár a tárlatok s a hozzájuk csatlakozó események mindegyikét nehéz felsorolni, ízelítőnek néhány meghatározó esemény és újdonság: a Móricz Zsigmond körtéren az épülő metró kerítésére fiatal alkotók festménysora kerül, a különleges kiállítás minden bizonnyal ellensúlyozza a kora télies hangulatot és az építkezés régóta tartó kellemetlenségeit. A képek az alkotók Budapestről szóló gondolatait és érzéseit jelenítik meg.

A Bartók Béla úton egyszerre három helyszínen állítanak ki képeket. Az utcatárlaton híres festmények 2-szer 3 méteres óriás-reprodukciói jelennek meg. Érdemes ellátogatni a fiatal alkotók fesztiváljára, amelyet a Fonó Budai Zeneházban rendeznek meg október 17-én. Az épület előtereiben már kora délutántól festészeti kiadványok, katalógusok, könyvek bemutatója és élő zene fogadja a látogatókat. A gyárépületben nyitott műtermekkel, és a meghívott művészek közös kiállításával várják a közönséget.

LEGFRISSEBB
×