Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

60+ Médiaműhely: A kerület koloratúrszopránja

Kultúra   |   2010, május 7 - 13:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Terebessy Évát két éve hallottam először énekelni egy Budaörsi úti lakótelep karácsonyi ünnepségén. A mostoha időjárás sem vette el kedvét, hangja melegséggel árasztotta el a didergő lakók szívét. A következő évben már miatta mentem oda! Nem csalódtam!

Engedjék meg, hogy bemutassam Önöknek, mert úgy érzem, kevesen ismerik. A művésznő május 17-én ünnepli 65. születésnapját. Hosszú út vezetett Beregszásztól - a szülővárostól - Nyugat-Európa operaházainak színpadjaiig. Beregszászról Izsákra vezetett, ahol édesapja kántortanító lett. Tanárnőként dolgozó édesanyja mellett - aki tehetséges amatőr színész is volt - már kisgyermekként megismerkedett a színház világával.

Első főszerepét 11 éves korában énekelte Izsákon az 'Égig érő fá'-ban. Kecskeméten a Kodály Zoltán ének-zenei iskolában szerette meg a táncot, néptáncot, de balettet is tanult. Az éneklés mellett magyar népművelő tanári diplomát szerzett az ELTE-n. 1971-ben végezte el a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumot Sík Olgánál. Hoór-Tempis Erzsébetnél és Szőnyi Ferencnél is tanult, majd Milánóban Sara Cortinál.

A fiatal, végzett operaénekes útja egyenest külhonba vezetett. 1972-ben már a trieri Stadttheater színpadán lépett fel. Az opera mellett operettet is énekelt. Most vette igazán hasznát tánctudásának, mint Zebrinetta, Richard Strauss Ariadnéjában. A trieri főszerepek - Éj királynője, Jancsi és Juliska, a Koldusdiák Laurája, Gilda, Traviata, hogy csak párat említsek - után karrierjének következő állomása Salzburg. Éveken keresztül vett részt a Landestheater tagjaként az ünnepi játékokon. Legkedvesebb szerepei itt Blonde, Márta, Norina és Oscar.

1978 nyarán énekelt először, mint vendég a Magyar Állami Operaházban; Gildaként - Sólyom Nagy Sándor partnereként. Ugyancsak vendégként hallhattuk Őt az Opera színpadán Norina, Nedda és Constanza szerepében.

A külföldi sikerek után érkezett 1978-ban a felkérés Győrből, a 'Holdbéli csónakos' bemutatójára. Innen egyenes út vezetett a Szegedi Nemzeti Színházba. Végre a hazai közönség is megismerhette, hallhatta gyönyörű hangját. 1980-ban Igor Sztravinszkij 'A csalogány' címszerepét énekli a Magyar Rádióban, szegedi produkcióban.

Terebessy Éva - a koloratúr szoprán - mindent megkapott pályája során. Igazán csodálatos főszerepeket énekelt, volt Gilda, Bolen Anna, Nedda és Jean d'Arc. 2004-től, nyugdíjba vonulásától önálló esteket ad, nyugdíjas klubokban is fellép. Isten éltesse születésnapján a művésznőt!