Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

60+ Médiaműhely: Árkosi, 'az ÁRKOSI'

Kultúra   |   2010, június 25 - 12:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Árkosi Júlia matematika - fizika szakos tanárnő 1994-ben lett kerületünk díszpolgára. A címbeli mondat hangzott el legtöbbször az 1970-ben végzett tanítványai 40 éves osztálytalálkozóján. Azt hiszem, ez a mondat jellemzi legjobban azt, hogy a Soproni úti iskola életében milyen helyet foglalt el.

Júlia nénivel betegsége miatt nem tudtam személyesen beszélgetni. Már-már feladtam, hogy bemutassam Önöknek, amikor felhívásomra jelentkezett egy régi osztályának tanulója, és meghívott a találkozójukra. Köszönöm neki a segítséget!

'A női tanárok közül ő volt a legkeményebb, kicsit féltünk tőle. . .'

'Mai ésszel már örülünk, hogy olyan szigorú volt. . .'

'Tudott fegyelmet tartani. . .'

'Jó tanárnő volt, későbbi tanulmányaink során értékeltük igazán munkáját. . .'

'Az osztálykirándulásokon nem mindig volt tanár. . .'

Ezekkel a mondatokkal jellemezték diákjai Júlia nénit. Tantárgyai - a matematika és fizika - nem a diákok kedvenc tantárgyai, de a 'minimumot' minden diákjából kihozta. Árkosi Júlia nemcsak kiváló pedagógus volt, hanem önzetlen édesanya is. Huszonöt problémás - ma hátrányos helyzetűnek nevezzük - gyermeket nevelt fel, mutatta meg nekik azt, hogy milyen is egy család. A huszonöt gyermek közül tizenhétnek édesanyja is volt, őket örökbe fogadta. Az egyre növekvő család kerületünkben több helyen lakott, míg végre Albertfalván végleges otthonra lelt. Szigorúan, de következetesen nevelte, tanítatta, szerette gyermekeit.

Tanár kollégái, tanítványai felnéztek rá és tisztelték ezért. Többször ajánlotta gyermektelen kollégáinak, hogy ők is kövessék példáját, fogadjanak családjukba gyermekeket.

A Sopron úti Általános Iskolából ment nyugdíjba. Unokái közül többen ma is itt tanulnak. Árkosi Júlia több állami és önkormányzati elismerésben részesült, 2001. augusztus 21-én többek között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is.

Sok évvel ezelőtt vetítették a TV-ben a 'Julika néni' című rövidfilmet, melyet róla készítettek az 'Iskolapélda' filmsorozatban.