Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

60+ Médiaműhely: Búcsú a Jégszínháztól

Kultúra   |   2009, szeptember 18 - 16:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Aki pár hónapja a Savoya parkban jár, észrevehette, - ha figyelmesen körülnézett - hogy szegényebb lett kerültünk egy színházzal. Elköltözött a Jégszínház. Számos kérdés merült fel bennem a színházzal kapcsolatban. Gondoltam egy merészet és megkerestem Bródy Gábor igazgató urat, ki szívesen válaszolt kérdéseimre.

Érdekelne, hogy milyen örömöt és gondot jelentett az, hogy nem színháznak épült helyre költöztek 2008-ban.

BG: A Jégszínház az elmúlt években nagyon sok hazai és külföldi rendezvényhelyszínen (sportarénák, koncerttermek, rendezvényházak, csarnokok, múzeumok, sátrak stb.) tartott előadásokat, ezért nem okozott problémát az Újbudai helyszín adottságaihoz való alkalmazkodás. A kisebb problémákat pedig a nagy tapasztalatokkal rendelkező műszaki személyzet megoldotta.

Beváltotta-e reményeiket az elhelyezés?

BG: A reményeinket beváltotta a helyszínválasztás, sőt az utolsó előadásokra már jegyeket sem lehetett kapni. Talán csak egyetlen megoldhatatlan probléma a nézőtér szűkössége volt.

Mennyire kellett a műsort adaptálni a sajátos helyszínre?

BG: A műsorainkat minden helyszínre oly módon adaptáljuk, hogy figyelembe vesszük az adott korcsolyapálya méretét, hiszen nem mindegy, hogy egy 60 x 30 méteres jégpályán, vagy egy 15 x 15 méteres helyszínen adjuk elő a műsorokat. De nagyobb mértékű adaptálást nem hajtunk végre.

Ideiglenesnek, vagy véglegesnek gondolták a színház épületét?

BG: A bevásárló központnál biztosított épületet eleve ideiglenesnek terveztük, mert e bérbeadó csak néhány hónapra bocsátotta rendelkezésünkre

Gondolnak-e a visszatérésre kerületünkbe a külföldi turné után?

BG: Felvettük Újbuda Önkormányzatával is a kapcsolatot, hogy biztosítsanak a kerületben állandó helyszínt a Jégszínháznak, vagy bármely együttműködésben (például terület biztosítása a kerület részéről) hajlandóak vagyunk a beruházást magunkra vállalni, így a kerületben egy újabb színház, illetve egy többcélú rendezvényhelyszín és egy, a kerületiek által használható korcsolyapálya jönne létre, de sajnos nem találtunk fogadókészségre. Ezért novemberben máshol nyitjuk meg a végleges Jégszínházat.

Mekkora előrelépést jelent egy állandó kőszínház?

BG: Természetesen nagyfokú előrelépést jelent a Jégszínház kőépületben való működtetése, hiszen ez nagyobb komfort-érzetet biztosít a nézőknek és nem utolsó sorban a fellépő művészeknek. Kényelmesebb öltözők, jobban fűthető nézőtér alakítható így ki. Nem beszélve az időjárás egyre szélsőségesebb megnyilvánulásaitól való védelemről is. Ezért tervezzük Budapesten az állandó és végre végleges Jégszínház megnyitását a novemberi hónapban.


Sajnálom, hogy ilyen rövid ideig működött kerületünk új színháza.

Köszönöm a beszélgetést, és várom a novemberi színháznyitást.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2009. 09. 18.)