Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

60+ Médiaműhely: 'Nézzünk FARKAS-szemet!'

Kultúra   |   2011, május 11 - 14:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

A művészet és kultúra iránt érdeklődők legelőször 2011. február 13-án nézhettek 'FARKAS-szemet' a Hadik Kávéházban Farkas Bálinttal. Ekkor indult útjára az a műsorsorozat, amely a kerületünkben élő alkotóművészeket mutatja be.

Akik ott voltak - nagyon élvezték a bemutatót. Azóta azonban hiába keresik, nem találják az újabb időpontot.


Elkezdődött és már vége is? Mikor lesz a következő? - kérdezem Farkas Bálint színművészt.

Dehogy van vége! Sokan kérdezik ezt tőlem. Csak pályázni kellett. A pályázatot beadtam. . .
Június elejére tervezem a következőt.


Miért kell egy ilyen műsorral pályázni, pályázat nélkül nem lehet?

Nem részletezem, de vannak költségek, amik drágítják. Ha elfogadják a pályázatot, sokkal olcsóbban jöhet a közönség. A 60+ korosztály - természetesen a fiatalabbak is - szűkösebb anyagi helyzete közismert. Kevesebb jut szórakozásra. A kultúra nem tudja egyelőre felvenni a versenyt a napi megélhetés költségeivel. Ezért kellett pályázni.


Miért a Hadik Kávéház? Mostanában 'divat' kicsit 'szidni' a Hadik-ot.

Sokat olvastam a régi Hadik-ról. Kicsit irigykedve néztem a FÉSZEK és a régi Hungária törzsasztalait. Amikor megnyílt - hosszú huzavona után a Hadik - eszembe jutott ez. Miért ne lehetne itt a kerületünkben is egy ilyen hely? Hiszen Újbudának csak egy színháza van.
Dr. Hoffmann Tamás polgármester úr és a Hadik Ház művészeti vezetője, Bosznai Tibor támogatták ötletemet. A sorozatot is a Polgármester úr nyitotta meg.


Mennyiben különbözik az Ön műsora a többi 'beszélgetős műsortól'?

Mi nem csak beszélgetni fogunk. Szeretném, hogy a kerületünkben élő művészeket szélesebb körben is megismerjék. Sokan élnek itt, sokukat nem ismerjük, nem a reflektorok fényében dolgoznak. Szeretném a 'civil' embert bemutatni, megismertetni az útját a siker felé. Egy-egy meghívott művész hozná saját alkotását - zenét, táncot, éneket, festményt. . .

Röviden, nem csak a neves művészeinket ismerhetjük meg, hanem bejátszásokkal és élő produkciókkal a kávéházi hangulatot is idevarázsoljuk majd.


Hogy fogadták a köztünk élő művészek ezt a lehetőséget?

Boldogok voltak. Támogattak. Segítettek a 'névsor' összeállításában is. A művész - legyen az színész vagy képzőművész -, közönség nélkül nem tud megélni. Nem magának alkot. Érzékeny, szüksége van arra, hogy lássák, és örömöt tudjon adni a közönségének. Ettől művész a művész.


Nemrég a Feneketlen-tó körüli takarításban is részt vett. Lokálpatrióta?

Itt élek, szeretem ezt a kerületet. Nagyon szép.
Nem azért voltam ott - sem én, sem a többi művész kollégám -, hogy lássanak minket.

Divatos szóval élve 'példát' szeretnénk mutatni, hogy az élhetőbb környezetünkért tenni kell. Ebbe nem csak a takarítás, hanem a kultúra is beletartozik.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2011. 05. 11.