Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

60+ Médiaműhely: Történelemóra Placid atyával

Kultúra   |   2010, június 25 - 12:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Dr. Olofsson Károly, vagy ahogy sokan ismerik Placid atya 2004-ben lett kerületünk díszpolgára. Ma őt szeretném bemutatni Önöknek. Alaposan felkészülve, megannyi kérdéssel indultam hozzá. Kérdéseim nagy részét azonban nem tudtam feltenni, mert Placid atya alaposan 'megviccelt'. Nem bánom, igaza volt!

Kitüntetéseiről, életéről kérdeztem, de az atya 'hárított'. Finoman tudtomra adta történeteivel, hogy a kitüntetésekkel nem szabad kérkedni, csak tenni kell a dolgunkat! A sajátos történelemóra keretében azért megismerhettem életútját - Pannonhalmától Münchenen át egészen a Gulágig, majd Budapestig.

Elmesélte négy fontos szabályát, mely segítette Őt és rabtársait túlélni a 10 éves poklot. Engedjék meg, hogy idézzem, tanulságos!

'Az első, a szenvedést nem szabad dramatizálni, mert akkor egyre gyengébbek leszünk.

A másik szabály ennek az ellentéte. A szenvedés kikerülhetetlen, de az apró örömöket észre kell venni.

A harmadik szabály volt, hogy az ártatlan és gazember fogalommal semmire nem mentünk. Más fogalom-párokban gondolkodtunk: a kicsi, a gyenge és a nagy, az erős és adott esetben kell megmutatni, hogy különb vagyok.

A negyedik szabály a valláshoz kapcsolódik. Akinek van mibe kapaszkodnia, annak könnyebb a szenvedés. Mi hívők a Jóistenbe kapaszkodunk.'

A mordoviai Potyma lágerből hazatérve nem folytathatta sem papi, sem tanári munkáját. (Magyar, német és bölcselet szakos tanári oklevelet, doktorátust szerzett 1939-ben, tanított pszichológiát és német nyelvet is) Pesterzsébeten egy ládagyárban dolgozott - itt vesztette el egy ujjpercét -, részt vett a munkaversenyekben. Sérülését követően 'civil karrierje' az ORFI-ban teljesedett ki, mosodai munkás, mosodavezető volt. Hite és Istenszeretete segítette át ezeken az éveken, míg végre újra misézhetett hivatalosan, templomban.

Pappá szentelésének 70. évfordulóján - 2009-ben - tartotta rubinmiséjét a Szent Imre templomban. Placid atya tevékenyen részt vesz az egyházi és a polgári életben, napjainkban is, számos helyre hívják előadást tartani. Hívják, és Ő megy, mesél, beszélget velünk Istenről, hitről, és amiről kérdezzük.

Remélem nem haragszik meg, hogy a teljesség igénye nélkül felsorolom néhány kitüntetését:

1993: Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje

2003. Parma fidei - Hit pajzsa

2006. Pro Ecclesia Hungariae

2004. Újbuda díszpolgára

Aki többet szeretne megtudni róla, megteheti. Ézsaiás Erzsébet könyvet írt Placid atyáról, és könyv készült rubinmiséje alkalmából is.