Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 30. kedd, Katalin, Kitti

A Lánchíd és Széchenyi

Kultúra   |   2010, január 24 - 13:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hídtörténetek - Lánchíd címmel nyílt kiállítás az első hazai Duna hidunkról a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Széchenyi István halálának 150. és a Lánchíd forgalomba helyezésének 160. évfordulójára.

Hídtörténetek - Lánchíd "Hídtörténetek - Lánchíd" címmel nyílt meg az a kiállítás Magyar Műszaki és a Közlekedési Múzeumban, amely a Lánchíd építésének és újjáépítéseinek történetét meséli el. Ezzel a kiállítással nyílt meg a 2010-es Széchenyi Emlékév, amellyel a Legnagyobb Magyar halálának 150. évfordulójára emlékezünk.

A kiállításon eredeti tervrajzok és tárgyak segítségével új szemszögből ismerhetik meg a látogatók hazánk első állandó Duna hídjának történetét. Az 1849-ben átadott híd alkatrészei mellett hídbárcákkal (a hídpénz megfizetését igazoló jegy), korabeli metszetekkel, képekkel, még a nagyközönség előtt soha be nem mutatott kéziratokkal, geodéziai műszerekkel találkozhatnak az érdeklődők.

Szinte az összes kiállított tárgyhoz, dokumentumokhoz, képekhez fűződik egy-egy anekdota, amely a Lánchíd építéséből, vagy a későbbi korokból maradt ránk. A kiállítás egyik érdekessége az eredeti Lánchíd szerkezetét hihetetlen pontossággal bemutató modell, amely minden alkatrészében az eredeti hidat követi.

A tárlaton azonban nemcsak a Lánchíd dokumentumai lesznek láthatóak, hanem azon egyéb tervek, vázlatok, elképzelések, amelyeket magyar és külföldi szakemberek javasoltak a Lánchíd alternatívájaként. "Hídtörténetek - Lánchíd" kiállítás egyben a Széchenyi Emlékév megnyitója is. 1860-ban hunyt el gróf Széchenyi István, akit már életében Kossuth Lajos nevezett el a „Legnagyobb Magyarnak”.

Életművének sarkalatos pontja a Lánchíd, amellyel Széchenyi 1832-től egészen 1848-ig naponta foglalkozott. A híd nemcsak műszaki mestermű, hanem a közteherviselés jelképe, azzal, hogy a hídpénz alól senki sem kapott mentességet - ami gazdasági érdek is volt, hiszen a híd magánvállalkozásként épült. A kiállítás alatt a látogatók megtekinthetik a "Hídember"című film legizgalmasabb részét, amikor is a híd építése során egy láncszakasz leszakadt, és több embert, köztük Széchenyit is a Dunába sodorta.

A "Hídtörténetek - Lánchíd" egy olyan kiállítás sorozat kezdete is, amelyben a budapesti Duna hidakat mutatja be a múzeum. A jelenlegi kiállítás várhatóan április végéig látogatható. A kiállításhoz múzeumpedagógiai programok is kapcsolódnak, amelyek minden korosztály számára izgalmassá teszik a múzeumlátogatást.

A kiállítás nyitva tartása alatt lehetőség lesz: •

  • Lánchíd készítésére tésztából és gyöngyből •
  • A Lánchíddal és angliai testvérhídjával kapcsolatos játékok •
  • Kvíz kérdések a Lánchíd történetéből •
  • Oroszlános és budai látképes színező

A családi programokat minden héten vasárnaponként 11-13 óra között tartjuk és érvényes múzeumi belépővel látogathatók.

A kiállítás várhatóan április végéig látogatható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban (XIV. kerület, Városligeti krt. 11)

A Széchenyi Emlékév programja a www.szechenyiemlekbizottsag.hu honlapon olvasható.