Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

A múlt üzenete

Kultúra   |   2008, február 29 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
A múltat ismerni kell.

A Parlament határozata alapján február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. 1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a kisgazdapárt főtitkárát. Ebből az alkalomból nemcsak a tanintézmények, hanem más szervezetek és tömörülések is megemlékeznek a diktatúráról. 


Február 25-én a Fidesz Magyar polgári szövetség helyi szervezete, a KDNP helyi szervezete, és a Fidelitas helyi szervezete az Ifjúsági Keresztény Szövetséggel együtt a Petőfi híd budai hídfőjénél koszorúzást tartott. Majd este a Barankovics István alapítvány ugyanebből az alkalomból megemlékezést szervezett a Szent Imre Gimnázium dísztermében. Az esemény házigazdája Rétvári Bence országgyűlési képviselő volt. 


Az eseményen beszédet mondott még Kovács Emőke történész, Balás-Piri László egykori 56-os elítélt, és Bíró László Püspök is, így a három előadó különböző nézőpontokból mutatta be a kommunizmust és annak következményeit. 


Balás-Piri László felszólalásában elmondta, hogy egész világszerte 100 millió emberre becsülik a kutatók a meggyilkoltak számát, őrájuk emlékezünk ezen a napon. A 20. szd. borzalmas volt, 2 világháborúval és rövid, de annál gyilkosabb diktatúrákkal, mindenen túltett azonban a kommunizmus, az egész évszázadra rányomta a bélyegét. Az ifjabb nemzedék jó ha tud erről, hogy ez a pestis szerű ragály ne üsse föl megint a fejét - tette hozzá. 
Nem feledhetjük el, hogy a kommunizmus mit hagyott itt. A történelem mindig velünk van, nem zárhatjuk le, az emlékezet megtartása nagyon fontos - hangsúlyozta Mészáros József a KDNP kerületi elnöke.
 
Sztálin úgy fogalmazott: egy ember halála tragédia, több ezeré pedig statisztika. A számok súlyosak - emelte ki Kovács Emőke történész, hiszen 600-700 embert vittek el táborokba, és több mint 260 ezer ember nem tért haza. 


A történelem nem a mi lett volna ha, hanem a mi volt kérdésén alapszik. Fontos emlékezni a múltról, és ezt a tudást megőrizni és továbbadni a jövő generációjának, hiszen a múlt ismerete szükséges ahhoz, hogy a jelent irányítani a jövőt pedig befolyásolni tudjuk. - hangsúlyozta a történész. 


Az egykori 56-os elítélt fontosnak tartja, hogy a múltat megismertessük a jövő generációjával, bár lehet, hogy unják a hosszú politikai elemzéseket, de a múltat nemzedékről nemzedékre kell átadni, hogy a fiatalság tudja honnan jött. 


Türelem kell ehhez a munkához, mindenhova el kell menni, minden kérdésre válaszolni kell. Mindig van fiatal, aki odafigyel, akiben megragad valami, és ők továbbviszik a múlt üzenetét - ezzel zárta gondolatait Balás-Piri László. 


Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2008. 02. 29.)