Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Bartók Béla 125 éve született

Kultúra   |   2006, március 25 - 13:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Feneketlen-tónál megkoszorúzták Somogyi József Bartók Béla bronz szobrát péntek délután. A megemlékezésre a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából került sor.

A rendezvényt a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium énekkarának előadása nyitotta meg, akik Bartók Béla műveiből énekeltek az ünnepség alatt többször is. Jelen volt még Mélykuti Ilona színművész, aki Bartók Béla levelezéseiből olvasott fel részleteket, valamint Győrffy Gergely hegedűművész, aki játékával színesítette a programot.

Molnár Gyula polgármester beszédében elmondta, hogy bár a kerületnek nincs konkrét kötődése Bartók Bélához, érdekesség, hogy a kerület legnagyobb útját mégis róla nevezték el. Szesztay András az önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke beszámolt arról, hogy azért is van szükség ezekre a megemlékezésekre, hogy felhívják a fiatalok figyelmét Magyarország nagyjaira. Az évfordulók alkalmat adnak arra, hogy bemutassák a fiatalabb generációnak, milyen példamutató elődeik voltak.

A megemlékezésen a kerület számos lakója részt vett, valamint a környező iskolák tanulói is nagy számmal képviseltették magukat. A fellépő énekkar tagjai a koszorúzás után egy-egy szál tulipánt helyeztek el a szobor mellé, ezzel is adózva a neves magyar zeneszerzőnek.

Z. A. - Újbuda WEB (2006. 03. 25.)