Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Butaságom története

Kultúra   |   2005, november 9 - 15:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 28-án bemutató volt a Karinthy Színházban. A Butaságom története című darab Gyárfás Miklós, Karinthy Márton, Vajda Anikó és Vajda Katalin tollából igazi jutalomjáték a színészeknek.


Kabók Kata, a kis színésznő élete első főszerepét játssza. A darabot legjobb barátja, Forbáth Gyuri írta a számára. Férje, Mérei László, a nagy színész a bemutató reggelén így nyugtatja meg imádott feleségét: Ne félj, Katikám, ha megbuksz, te akkor is Mérei Lászlóné maradsz!

Miként leplezi le a jó barát a férj féltékenységét, híres színésznő volt-e a házinéni, kibe szerelmes az író és mit keres itt a híres francia színésznő? A vígjáték hétköznapi eseményeket, ügyetlenkedéseket és tisztázatlanságokat tálal kevésbé hétköznapi környezetben, melyben leleplezhetjük saját naivságunkat, jókat nevethetünk önnön butaságunkon is, s megtudhatjuk: néha egy buta nő a világ legokosabb asszonya.

A darabról szólva szinte lehetetlen megkerülni a belőle készült film felidézését. Keleti Márton 1965-ös rendezése jutalomjáték volt két kiváló színésznek, Ruttkai Évának és Básti Lajosnak. Mellettük az író-házibarát szerepét Mensáros László alakította.

A Karinthy Színház előadásán Ruttkai szerepét Pápai Erikára, Bástiét Sörös Sándorra, az íróét Cseke Péterre osztotta a rendező, Karinthy Márton. Mellettük a házvezetőnőt (és elfelejtett vidéki tragikát) - a filmben Kiss Manyi felejthetetlen alakítása - Schubert Éva, a francia színésznőt Tallós Rita játssza. A darabot legközelebb november 12-én, 19-én és 26-án tekinthetik meg a nézők. Karlócai Regina