Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 4. szombat, Mónika, Flórián

Csokoládia varázslatos világa

Kultúra   |   2010, december 12 - 10:38
Nyomtatóbarát változatSend by email
Kerületi gasztronómiai felfedező utunk következő állomása véletlenül került lapunk látókörébe. A gazdagréti cukrászdabeli kirándulásunk után semmiképp sem szerettünk volna ismét édességekről értekezni, de mit tehet az ember, akit a pörkölt kakaóbab füstje megcsapott? Ez esett meg, amikor újságírónk az Allee melletti karácsonyi vásárban bóklászott.

A karácsonyi fényekben tündöklő kis fabódék mindig is melegséggel töltötték el a lelkemet, így meg sem próbáltam ellenállni a kísértésnek, hogy hazafelé menet bekukkantsak a színes portékákkal, forraltbor illattal, és házi finomságokkal csábító vásári forgatagba. Azt hogy a csokoládéhoz mélyen pozitív és megváltoztathatatlan érzelmek fűznek, már korábban beszámoltam, így nem csoda, ha a Csokoládia cégért megpillantva egyértelművé vált hová fog vezetni elsőként az utam. A gyönyörűséges bonbonok, pralinék, trüffelek és töltelékek világába könnyű volt belefeledkeznem, miközben az is világossá vált, a "házi" jelzőt csokira is használják. A tulajdonos ugyanis egy Magyarországon ritkaságszámba menő házi csokoládé manufaktúrát üzemeltet feleségével, aki a megtisztelő Csokoládémesteri címet is kivívta magának. A pár egy cseppet sem veszi félvállról szakmáját, amit az elkötelezettség okán inkább nevezhetnénk hivatásnak. A cukrász végzettségű tulajok Olaszországban és Németországban tanulták ki a mesterség legmagasabb fokát, hogy itthon is elterjesszék a kakaóbabból nyert finomságok élvezetének ínyenc kultúráját. Ennek megfelelően a csokibutik az adalékanyagokkal töltött tömegtermékek helyett kézzel készített fehér, ét és tejcsokoládét kínál, megközelítőleg úgy 30 félét. Az édességfrontra betört egzotikus fűszerek itt is megjelennek, egyes kakaós szeletekbe chilit, kardamomot, vagy indiai tandori masala keveréket csempésznek. A készítők még arra is ügyelnek, hogy az allergiások se maradjanak ki az édes élvezetekből, ők lecitin, glutén, vagy cukormentes csokoládék közül szemezgethetnek. Aki pedig ennél is egészségesebb édességre vágyik, az egyenesen a zempléni természetvédelmi területről származó mézkülönlegességekből válogathat. A selyemfűméz, a gesztenyeméz, a propolisz vagy a virágpor a természet olyan egyedülálló ajándékai, melyek élvezeti értékükön túl többek között roboráló és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A jó csoki titkáról érdeklődve azt a választ kapom, ne akarjak túl sokat tudni, ha kedves az életem. A módszert ugyanis nem könnyű elsajátítani, az egyedi receptek pedig akár évekig is formálódhatnak. A minőségi csokoládékészítés a jó alapanyagnál kezdődik, amit a készítők belga és francia pörkölő üzemekből szereznek be. A csoki megfelelő állaga, fénye és ropogóssága azonban már a mester ügyességén múlik. A különleges, gránitlapos temperálás alatt a cukrász addig kenegeti a folyékony anyagot, amíg el nem éri a megfelelő kristályszerkezetet. Ha ez nem sikerül, a drága étek a kukában végzi. Ha valaki ennek tudatában kiruccanna Csokoládiába, biztosan másképp harap majd bele a napi betevő boldogságszeletébe. (Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. - a szerk.)