Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Diszkréció a Bartók 32 Galériában

Kultúra   |   2008, június 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Az alkotók "diszkréten" közelítettek a művekhez.

Szabics Ágnes 2007 augusztusában hatodik alkalommal szervezte meg az általa kitalált és menedzselt miskolci művésztelepet. Az ötletadó és szervező képzőművész minden évben egy fogalom vagy témakör köré szervezi a kéthetes együttlétet, s ennek alapján választja ki a meghívandó művészeket. 
Idén a "Diszkréció" volt a hívószó, a résztvevők pedig Erdélyi Gábor, Elekes Károly, Braun András és Bernát András festőművészek, Szíj Kamilla grafikus-, illetve Szabó Ádám szobrászművész, valamint Zsikla Mónika művészettörténész voltak. A műveket a Bartók 32 Galériában tekinthetik meg. 

A felhívás tárgya, a diszkréció találó fogalomnak, jó hívószónak bizonyult, hiszen már lefordíthatatlansága miatt is többrétegű, jelentése egyetlen magyar szóval megfoghatatlan. Felvetése módot adott a résztvevőknek a művész és (mű)tárgy között létrehozható, illetve létrejövő lehetséges kapcsolatok, láthatatlan viszonyok minőségeinek boncolgatására. 


A művek -minden különbözőségük ellenére- közös vonása, hogy -mégha csak áttételesen is- majd mindegyik foglalkozik valamilyen módon látszat és valóság, az idő különféle megközelítéseinek, illetve használatának kérdésével. 


A tárgyakhoz való viszonyunk örökös ambivalenciájára leginkább Szabó Ádám munkái mutatnak rá, de a többi alkotó műveiben is tetten érhető ez a felismerés. A látszat és valóság viszonya alapkérdés nemcsak a művészet tárgyát, de a műalkotást magát tekintve is, hiszen minden mű értelmezése alapvetően a látványon túli valóság föltárása, a tárgy (már amikor van tárgy) "belső valóságának" föltárása, kibontása.

Gigi - Újbuda TV (2008. 06. 26.)

Címkék: