Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Elment a Titkok Tudója

Kultúra   |   2010, február 20 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kokas Klára 2010. február 2-án a fiához utazott el Amerikába, és senki sem sejthette, hogy sohasem tér vissza, 7-én végleg itt hagyta a földi pályát.

"Mit málló kőre nem bízol

Mintázd meg levegőből.

Van néha olyan pillanat,

Mely kilóg az időből."

A kerületben élt már a hatvanas évektől, a Tető Galériában pedig gyermekfoglalkozásokat tartott. Idén januárban indított el újra csoportot Vivante néven. Egy fantasztikus ember távozott közülünk, de módszere tovább örökíti személyiségét.

„Örökké velünk marad csodálatos, érdeklődő, figyelemmel teli, bíztatóan sugárzó tekintete, egyfajta belső nyugalomból, tömérdek szeretetből és életörömből fakadó mosolya. Velünk marad úgy, ahogyan néhány hete még találkoztunk vele a Zeneakadémián, a fiatalos, tettre kész Klári néni, akiben az alkotómunka iránt szűnni nem akaró vágy buzog. Velünk marad rendkívüli spirituális lénye, s emlékeinkben még nagyon sokáig felidézzük, ahogyan oly sokszor elmerültünk vele a zene, a szabadság és a boldogság mámorító érzésében. Egyike volt a "nagy titkok tudójának." Megtanultuk Tőle, hogy a lélek mélyére ható, a transzcendens világot feltáró zenéhez nem a száraz tudományosságon át vezet az út, hanem az átszellemültségen és az inspiráción keresztül. Emlékét örökre megőrizzük.” – Dr. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója

A versidézet: Weöres Sándor: Örök pillanat