Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Eltávozott Ranschburg Jenő

Kultúra   |   2011, március 18 - 11:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ranschburg Jenő az egyik legismertebb és legelismertebb magyar pszichológus volt. Könyvei, előadásai a legnépszerűbbek közé tartoztak a szakmában, amely nem csupán rendkívüli tudásával magyarázható. Az elsősorban gyermekpszichológiával foglalkozó professzor közvetlenségével, humorával és lenyűgöző előadói stílusával képes volt a nehezen megfogható témákról is élményszerűen mesélni. Újbudai szerepvállalásai miatt sokan gyászolják a kerületben is.

Halálának hírét Ranschburg Edit erősítette meg: a 75 éves tudóst gyors lefolyású betegség nyomán vasárnap kórházba vitték, ahol március 10-én csütörtök délután elhunyt.

Ranschburg 1961-ben, a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán végzett, majd az ELTE-n szerzett pszichológia-magyar szakos diplomát. Dolgozott az MTA Pszichológiai Intézetében, 1965-től az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusi, majd docensi pozícióját látta el. 1977-től 20 évig az MTA Pszichológiai Intézetének osztályvezetője volt. 1997-ben vonult nyugdíjba, de a munkát sosem hagyta abba, tanított a Szolnoki Főiskolán, majd a Károly Róbert Főiskola emeritus professzora lett.

Pszichológusként elsősorban fejlődéslélektannal, iskolai és családi szocializációval, gyermeklélektannal foglakozott. A tudományos ismeretterjesztés egyik hazai úttörője volt, a 80-as évek egyik legnépszerűbb tévéműsora, a Családi kör állandó szakértőjeként generációkat ismertetett meg a pszichológia alapjaival.

A professzor szinte minden lehetséges elismerést megkapott. 2010-ben Hazám-díjjal tüntették ki, korábban Prima Primissima díjat, Pro Schola Urbis díjat, Ifjúsági díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta. Budapest díszpolgára volt.

Utolsó időszakát is aktívan töltötte, rendszeresen nyilatkozott rádióknak, és publikált a szaksajtóban, napilapokban, és magazinokban gyakran közéleti kérdésekről is. Összesen háromtucat könyve jelent meg. Ezek közül a legismertebbek a Félelem, harag, agresszió, a Személyiségünk titkai (Popper Péterrel), A nő és a férfi, a Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban, a Jellem és jellemtelenség, A meghitt erőszak, a Szülők könyve. Gyerekségek címmel saját verseiből adott közre válogatást.

Pályája során mindig a tiszta, közérthető fogalmazásra törekedett. A gyermekekkel, a családdal kapcsolatos nézeteit mindig úgy közvetítette, hogy azt az átlagember is megértse. A pszichológus Újbudán is gyakran látott vendég volt. Az Újbudai Pedagógiai Konferenciák és az UPI Napok pedagógiai kongresszusain többször szerepelt főelőadóként, ahol mindig viharos sikert aratott előadásaival.