Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Érzelemdús Tűzvirágok

Kultúra   |   2005, november 10 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gitármuzsika, énekszó és önfeledt csevegés töltötte be a Karinthy Szalont október 27-én délután már jóval az ötórai kiállítás-megnyitó előtt. Családias, jó hangulatú műsor keretében mutatták be három, a cigány folklórból merítő művész alkotásait.


Irigylésre méltó a romák hagyományosan dús színvilága és érzelemgazdagsága - hangsúlyozta Veresné Krajcár Izabella, Újbuda alpolgármestere a Tűzvirágok című, a Zoril Alapítvány és a Karinthy Szalon együttműködésében megvalósult kiállítás megnyitóján. Összetartozás-élményük, közösségi gondolkodásmódjuk gazdagító értéket jelent a sokféle kultúra békés együttélésére törekvő társadalom számára.

Csík Laura üvegfestményein a magyar népművészeti motívumok a cigányság változatos színeivel jelennek meg. R. Lakatos Klára nonfiguratív festményein és grafikáin egy ősi, sajátos világ ismerhető fel. Radó László nem származásával, hanem mély empátiájával kötődik a cigányokhoz. Groteszk, karikatúraszerű portréi nem mentesek a kritikától, a bírálattól sem. A romák sokak által csak felszínesen ismert kultúrájának keresztmetszetét adta megnyitó változatos műsora. Az egész termet megtöltő közönséget elvarázsolták a cigány himnuszt követő pergő ritmusok.

A kerületünkben alakult, 1993-ban Ki Mit Tud?-győztes, külföldön is elismerést szerzett Romano Glasszo együttes tagja, Lakatos György autentikus dallamokat pengetett gitárján. A mindössze ötéves ifj. Lakatos György remek kanáljátékkal kísérte édesapját. A XI. kerületi Lulugyi hagyományőrző csoport fiataljai lenyűgözően bizonyították a tánc iránti fogékonyságukat. Marschalek Beatrix, a Szent István Zeneház másodéves hallgatója a Bilumako (Otthon nélkül) című népdalt és Csanya Zsolt Napharang című művét énekelte saját gitárjátékával. Kandolka Nóra zongorakísérettel adta elő az Ave Mariat. Rácz Lala Emlékeket égetek című versét szavalta Káli Horváth Kálmán előadóművész, a Duna Televízió műsorvezetője.

Szamos Márton