Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Fábry nyitotta a Mobileumot

Kultúra   |   2008, június 24 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Fábry nyitotta a Mobileumot

Hány lóerősek voltak az ősmotorok, hogyan működik a Budavári Sikló, létezett-e lóvontatású motor? Ezekre a kérdésekre is választ ad az Országos Műszaki Múzeum új tanulmánytári terme, a Múzeumok éjszakáján, Fábry Sándor közreműködésével megnyitott Mobileum, ahol 130 hatalmas berendezést, 150 kisebb tárgyat 500 négyzetméter alapterületen interaktívan mutattak be. 
Híres magyar gyártmányú, illetve a magyar ipar kibontakozásában központi szerepet játszó külföldi gépek képezik a tanulmánytár anyagát. Az erőgépcsarnokban hangsúlyos helyet kaptak a XIX. század energiatermelését szolgáló különböző gőzgépek, a századforduló évtizedeit fémjelző magyar gyártmányú motorok, valamint a XX. század nagy szivattyú- és turbinafejlesztési időszakainak kiemelkedő példányai - mind-mind működtethető állapotban. 

Az eredeti gyári gépcsarnokok hangulatát idéző 500 m² alapterületű terem képet ad a magyar ipar fellegvárainak, többek között a Láng, a Ganz, a Hoffher és Schranz, a Schlick-Nicholson gépgyárak fejlesztési munkáiról is. Akik pedig a nagy műszaki elődök iránt érdeklődnek, itt megtalálhatják egyebek közt Bánki Donát, Csonka János, Jendrassik György a maga idejében világszenzációként emlegetett találmányainak első példányait. 
A Mobileum újfajta szemléletet tükröz. Lényege, hogy a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a műtárgyakkal, megforgathatják kerekeiket, működés közben tanulmányozhatják azokat. Az interaktív gépcsarnokban a látogatók műszaki rejtvényként saját maguk "fedezhetik fel" ősi masináink működésének lényegét. 

Az új állandó kiállítás megnyitására a Múzeumok éjszakáján került sor sztárvendégek fellépésével. A Mobileumot Fábry Sándor adta át a múzeum tárgyaiból válogatott alkalmi dizájn centerével. Később pedig a Dumaszínház három fellépője szórakoztatta a közönséget. 
Az érdeklődők az est során egyebek mellett megismerkedhettek a retro-konyhával, megtudhatták, mitől volt "menő" a 80-as évek üzletembere, az éjszakai kertben pedig távcsövekkel kémlelhették az eget. A gyerekeket délután kettőtől várták ingyenes ugrálóvárral, Makám koncerttel, kreatív műhellyel, fizikai kísérletekkel és előadásokkal.

Gigi - Újbuda TV (2008. 06. 24.)