Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Felavatták Kosáry Domokos emléktábláját

Kultúra   |   2008, augusztus 7 - 17:32
Nyomtatóbarát változatSend by email
Kosáry Domokosnak, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökének, és Újbuda díszpolgárának állított emléktáblát a Magyar Tudományos Akadémia és Újbuda Önkormányzata. A Kosáry Domokost ábrázoló művet a tavaly elhunyt akadémikus születésének 95. évfordulója alkalmából avatták fel házának kertjében.

Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke barátjaként emlékezett vissza egykori elődjére. Mint mondta, ismeretségük hosszú évekre nyúlik vissza és igazán az akadémiai törvény kapcsán kerültek szorosabb kapcsolatba.

Legutolsó találkozásukra alig egy éve került sor, ahol az akadémia sorsáról és Magyarország jövőjéről beszélgettek. Akkor hangzott el az az útravaló, amely a MTA elnökében még mindig él. "Azt mondta, hogy bárhol leszek is a jövőben, mindig törekedjek arra, hogy mindenhol egység és megegyezés legyen."

Molnár Gyula azt emelte ki visszaemlékezésében, hogy polgármesterségének egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor 2004-ben átadhatta Kosáry Domokosnak a kerület díszpolgára címet. Mint mondta, ez azért volt különösen fontos, mert - bár a betegsége legyengítette az akadémikust - ő mégis személyesen vette át a kitüntetést.

"Nagy hatással volt rám az a beszéde is, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc ötven éves évfordulója kapcsán mondott el. Azokra a mondatokra évtizedek múlva is fognak emlékezni az emberek, hiszen abban a történelmi helyzetben hangzott ez el, amikor a nemzeti egység éppen szétbomlásnak indult. Fontos volt hallani, hogyan gondolkozik a világról az akadémikus, aki megélte ’56-ot, akiben rengeteg tapasztalat és bölcsesség gyűlt össze." - tette hozzá Molnár Gyula.

Kelemen Angelika - Újbuda TV (2008. 08. 07.)