Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Festészet minden mennyiségben

Kultúra   |   2008, október 22 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Fiatalosabb és zenésebb volt az idei ünnep.

Ismét felúlmúlta tavalyi önmagát a Magyar Festészet Napja esemémysorozat. A tíznapos ünnepen több ezer festményt állítottak ki 60 helyszínen, de még Csíkszeredán is megcsodálhatták a határon inneni és túli alkotók munkáit. Idén a Lágymányosi Öbölbe is beköltöztek a festmények.

A Magyar Festészet Napja hét évvel ezelőtt indult útjára. A már valóban rangos és nemzetközileg is jegyzett esemény azonban nem volt mindig ilyen sikeres és nagyszabású. Szentgyörgyi József festőművész, a DunapArt Művészeti Társaság elnöke az Újbuda Galéria megnyitóján arról mesélt, az első Festészet Napján a Feneketlen tó köré állítottak ki néhány képet azon imádkozva, hogy másnap ne essen az eső. Esett. 


Azóta évről évre több alkotót és látogatót vonz az Újbudáról indult rendezvény, ami a feledésbe merült országos tárlatokat pótolná a magyar művészeti életben. A főszervező Bráda Tibor szerint a közönségsiker egyelőre még várat magára, de emiatt nem aggódik, szerinte ehhez több idő kell. Ráadásul soha nem számíthatunk egy kiállításon akkora látogatottságra, mint egy mozifilm bemutatóján. 

Idén több zenei aláfestéssel zajlottak a megnyitó ünnepségek, és minden eddiginél több fiatal művész mutatkozhatott be a közönségnek. A 60 helyszín között újításként főszerepet kapott a Lágymányosi Öböl. A Kopaszi gát öt pavilonja már önmagában felért egy képzőművészeti gyalogtúrával. Ahogy minden évben, az újbudai kiállítótermek most is a legnagyobb számban vettek részt a programsorozaton: a Karinthy Szalon, a Bartók 32 Galéria, a Fonó, a Scheffer és Tető Galéria színvonalas megnyitókkal várta a közönséget. 


T. D. - ÚjbudaTV (2008. 10. 22.)