Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Fiatalodik és zenésebb lesz idén a Magyar Festészet Napja

Kultúra   |   2008, október 14 - 13:13
Nyomtatóbarát változatSend by email
Hatvan helyszínen több száz alkotó több ezer festménye látható az idei Magyar Festészet Napja programsorozaton. Az idei, október 10-től 20-ig zajló ünnepen kiemelt hangsúlyt kapnak a fiatal alkotók, a kiállítási megnyitókat pedig zenei és egyéb mővészeti előadások színesítik.

Az immár rangos és nemzetközileg is jegyzett ünnep - mint eddig minden évben -, az idén is szolgál újdonságokkal, miközben megtartja és továbbviszi korábbi szellemiségét - nyilatkozta Bráda Tibor festőművész, a fesztivál egyik alapítója. Külön kiállítás nyílik a fiatal festők számára, a zenei fellépők között pedig olyan nevek szerepelnek, mint Kubina Péter, Deseő Csaba, az ECO formáció, a Fonó együttes, vagy a Benyus család kamara együttese.

A hetedik éve megrendezett, ezúttal tíznapos rendezvény-kavalkád továbbra sem áll meg határainknál. A már hagyományosnak számító csíkszeredai, nagyváradi éssepsiszentgyörgyi kiállítás koncepcióját továbbvittük, most a határon innen és túl alkotó magyar művészek egy időben állítanak ki Székely Szalon címmel az Olof Palme Házban és Csíkszeredán - hívta fel a figyelmet az alapító.

Szintén megrendezésre kerül a tavaly nagy sikert aratott Bécsi Tárlat. Ezúttal az osztrák fővárosban a zenészek mellett Atlasz Gábor társulata új, szürrealista táncjátékkal (A varrógép, egy esernyő, a boncasztal és a nikkelszamovár.) köszönti a Bécsi és Budapesti megnyitókat.

Természetesen azért a Magyar Festészet Napja elsősorban hazai helyszíneken várja a közönséget. A számos Budapesti galérián kívül Szentendrén, Szolnokon, Szegeden, Százhalombattán, Álmosdon, Hajdúszoboszlón, Simontornyán, Siklóson, Keszthelyen, Szigetszentmiklóson, Pannonhalmán is lesznek tárlatok, de a "fősodor" mellett több magángaléria is a fesztivál idejére időzíti megnyitóit.

A Magyar Festészet Napja egyik fő helyszíne és központi ünnepsége ezúttal a Lágymányosi Öbölnél, a gyönyörűen megépített Kopaszi Gáton lesz, ahova külön buszok és hajók szállítják az érdeklődőket a megnyitóra. Az idén is lesz "kirakat galéria" néven utcai tárlat, de most a XII. kerületben a Hegyvidék galéria környékén, valamint nyitott műhely és szabad festészet az újbudai Fonóban.

Az elmúlt hét év egyfajta önreflexiójaként az eddigi életműdíjasok közös kiállítását is megrendezi a Szentendrei Régi Művésztelep Új Galériája. A Magyar Festészet Napja egyik hagyományos eseménye a Doayenek kiállítása, mely a kezdetektől a hazai festészet legidősebb és egyben legelismertebb alkotóinak tárlata.

A Magyar Festészet Napja ebben az évben nem előzmények nélküli. A közelmúltban, mintegy az ünnep előjátékaként 11 hazai plázában több tízezren tekinthették meg a Színejava című kiállítás képeit, köztük nem egy Kossuth-díjas művész alkotásait.

A rendezvénysorozat részletes programja és további információk a www.festeszetnapja.hu oldalon találhatók.

Gigi - Újbuda TV (2008. 10. 14.)

 

Kapcsolódó linkek:

 

www.festeszetnapja.hu