Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Hangfestők a Fonóban Bartók Eszterrel

Kultúra   |   2008, május 8 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
A Hangfestők egyedi próbálkozása.

A Hangfestők címet viseli Bartók Eszter új koncertsorozata, amelynek legutóbbi helyszíne újbuda zenei bölcsője, a Fonó Budai Zeneház volt. Az első bemutatkozó koncertre a Szépművészeti Múzeumban került sor, amelyet egy nagysikerű brüsszeli koncert követett.

Az énekesnő saját dalait, és ismert magyar népdalokat egy gitárduó kísérte. Sinha Róbert klasszikus, és Vidák Róbert flamenco gitáros évek óta együtt zenélnek különböző produkciókban, Bartók Eszterrel idén januárban kezdtek el dolgozni.

A zenészek a Fonóban egy igazi flamenco-tangó-magyar népzenei koncertet adtak elő, persze Eszter énekelt néhány saját dalt is a nemrég megjelent, "Indigo" című albumáról a két gitárvirtuóz feldolgozásában, köztük a "Neked adnék mindent" című számot is.

Az este igazi szenzációja azonban a flamenco-tangó-magyar népzenei bemutató volt, amely során elhangzott például az "A csitári hegyek alatt" és a "Ne sírj kedves" című magyar népdal flamenco Bulerias feldolgozásban, a "Megrakják a tüzet" című ismert magyar népdal argentín tangóval vegyítve, vagy Frederico Garcia Lorca költő néhány darabja spanyol népdalgyűjtéseiből, Sinha és Vidák feldolgozásában.

A látszólag egymástól nagyon eltérő zenei irányzatok keveredésének valami egészen egyedi, izgalmas mű lett az eredménye. A különböző stílusok találkozásakor nem elég az, hogy ezek mondanivalója megegyezik, de technikai és zenei megoldást is meg kell találni ahhoz, hogy a végső mű harmóniát sugározzon.

Bár Sinha Róbert klasszikus gitáros a Holland Királyi Zeneakadémián végzett klasszikus gitár szakon, mégsem áll tőle távol a világzene. Vidák Róbert latinos stílusával és temperamentumával szintén feltalálta magát ebben az új népzenei fúzióban.

A különböző mondanivaló, a sírva vigadás, a mélység és magasság váltakozása, a kitörő életöröm és az elmúlás fölötti örök fájdalom - ezek az érzések mindhárom népzenében megjelennek. Technikailag viszont ezt nagyon nehéz volt megvalósítani, ami azért igazán nagy kihívás, mert mindhárom népzenénél máshol vannak a hangsúlyok, más a lüktetése.

De miután a nyolcadok a dal végén ugyanazt a számot adják ki mindhárom stílusnál, ezért ugyanott végződik mindegyik hangsor, így a végeredmény egy furcsa feszültség és feszesség - de mégis mindez harmóniában. - mesélte Sinha Róbert.

Eszter otthonosan mozgott ebben a műfajban, érezhetően nem áll tőle messze a népdal. Bár gyermekkorában édesapja Beatles és Rolling Stones dalokat énekelt nekik, édesanyja viszont a helyi népdalkört vezette a faluban, így a kis Eszter már négy éves korától szólókat énekelt a népdalkörben, és népviseletben járta az országot édesanyjával.

Nem csak az a fontos, hogy a zenekar tagjai emberileg megértsék egymást, de tudniuk kell, hogy a másik pontosan mit is szeretne zeneileg megvalósítani, a közös alkotáshoz közös nevező kell - véli az énekesnő.

A koncerttel a Hangfestők bebizonyították, hogy nemcsak emberileg és szakmailag sikerült megérteniük egymást, de képesek harmóniával egybeolvasztani a flamenco, a tangó és a magyar népzene dallamát, mondanivalóját.

Huszák Nina - Újbuda TV (2008. 05. 08.)