Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Híres irodalmárok a Gárdonyi szobornál

Kultúra   |   2009, szeptember 21 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Híres irodalmárok - Krúdy Gyula, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond - korteskedtek Újbudán azért, hogy a Gárdonyi szobor környéki kis tér méltó nevet kapjon. Az 1929. szeptember 19-én játszódó irodalmi párbaj résztvevői Csontváry Kosztka Tivadart, Hadik Andrást, Gárdonyi Gézát és a "jövőbe látók" a majd megszületendő Latinovits Zoltánt javasolták.

Híres irodalmárok - Krúdy Gyula, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond - korteskedtek Újbudán azért, hogy a Gárdonyi szobor környéki kis tér méltó nevet kapjon. Az 1929. szeptember 19-én játszódó irodalmi párbaj résztvevői Csontváry Kosztka Tivadart, Hadik Andrást, Gárdonyi Gézát és a "jövőbe látók" a majd megszületendő Latinovits Zoltánt javasolták.


Azonban az irodalmárok végül úgy döntöttek, hogy a szavazást a jövő nemzedékére bízzák, így 80 évvel később, 2009. szeptember 19-én, a Térfelfedő fesztiválon az idelátogatóknak nyílik lehetőségük arra, hogy az irodalmárok által javasolt négy név közül a számukra legkedvesebbre szavazzanak, akinek a nevét viseli majd a tér 2010 őszétől. A fesztivált a BARTÓK program központi helyszínén, a kulturális negyed szívében, a Gárdonyi szobor környékén rendezték meg. 


A veterán autó mobilon érkezett híres irodalmárokat Molnár Gyula, Újbuda polgármestere fogadta. 

Újbudán a Gárdonyi szobor környéke a 20. század első felének hangulatát idézte fel a Térfelfedő fesztiválon, melyen az idelátogatók szavazhattak arról, hogy a Krúdy Gyula, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond által javasolt négy híres ember közül kinek a nevét viselje a tér. Az 1929. szeptember 19-én, a Hadik kávéház teraszán játszódó irodalmi párbajon Móricz Zsigmond Gárdonyi Géza mellett érvelt, Rejtő Jenő Csontváryt éltette, Karinthy Frigyes a Hadik tér mellett tette le a voksát, Krúdy Gyula álmában pedig Latinovits Zoltán jelent meg, mellyel az író azt sugallta, hogy az irodalmárok inkább a jövő nemzedékére bízzák a választást. 


Az egész napos fesztiválon tematikus sátrak elevenítették fel a négy híres ember életútjához kötődő korszakot. A Hadik sátorban a huszárélettel lehetett közelebbről megismerkedni, a Gárdonyi sátorban az Egri Csillagok hangulatát élhettük újra át, a Csontváry sátorban interaktív festészeti program mellett Szkok Iván festőművész is "újraalkotott" egy Csontváry művet, a Latinovits sátorban pedig a maszkkészítés rejtelmeibe kukkanthatott bele a látogató. A szavazás nem zárult le a nap végén, hiszen az interneten, Újbuda honlapján www.ujbuda.hu is lehet még szavazni október 12-ig. 

Eredményhirdetés idén novemberben, a kerület hetében lesz. A fesztiválra látogatók a színpadon bábszínházi előadást, kabaré jeleneteket, zenei kívánságműsort, operett slágereket hallgathattak, a téren pedig korabeli járművekben gyönyörködhettek, és a B32 Galéria udvarán divatbemutatót is láthattak.

 

A programot a Budapest Jazz Orchestra koncertje zárta. 


Firka-party a szakmai sátorban 


A szakmai sátorba látogatók, a kerületben élő és alkotó építészek és képzőművészek részvételével Firka Party-n engedhették el a fantáziájukat. Bárki papírra vethette, hogy milyennek szeretné látni a Bartók Béla utat, Buda leendő "kultutcáját". 

BARTÓK Ötletzápor pályázat 


Szeptember 15-én zárult le a BARTÓK Ötletzápor pályázat, melyre 25 pályamű érkezett be. A pályázat célja az volt, hogy a kerület vezetése és képviselő-testülete megismerje a Bartók Béla út megújításával, funkcióváltásával kapcsolatos fiatalos, kreatív ötleteket, meglátásokat. A pályaműveket egy szakmai Bíráló Bizottság értékelte és díjazta, valamint a helyi vállalkozók profiljuknak megfelelő felajánlásaikkal támogattak egy-egy elképzelést. A beérkezett ötletek Újbuda honlapján tekinthetők majd meg.

Újbuda Önkormányzatának Sajtóosztálya (2009. 09. 21.)