Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 4. szombat, Mónika, Flórián

Hosszú, téli estékre – olvasmányok gyerekeknek

Kultúra   |   2014, február 17 - 13:05
Nyomtatóbarát változatSend by email
Bár az utóbbi napokban az időjárás furcsa játékot űzött mindannyiunkkal, mégsem vesztettük el a reményt a hosszú téli, hóeséses esték iránt. Kell ilyenkor némi idill, amikor esténként a gyermekeinkkel egy-egy könyv mellett lazíthatunk a januári munkanapok után. Cikkünkben olyan gyerekkönyveket ajánlunk, amelyek kortárs magyar szerzők tollából születtek, és egytől egyig az előző esztendő termései.

2003-ban Tóth Krisztina Év Gyermekkönyve díjat kapott A londoni mackókért. A bővített újrakiadás Takács Mari illusztrációival 2013 végén jelent meg. Zsiráfevő Virág Dezső és Marci rajongóinak tehát nem kell aggódniuk, hiszen a megújult, mégis retrókötet elmúlt 10 éve alatt hősünk is kamasszá érett, így az eredeti történetek mellett már tizenegy versben lustálkodik, vagy éppen kibírhatatlanul viselkedik, mégis könnyen magunkra vagy gyermekeinkre ismerhetünk benne.

Darvasi László A Háromemeletes mesekönyvének hőse a folyton kérdezősködő kisfiú, aki a földszintről indul, és kérdéseinek köszönhetően mindig fellép egy-egy emeletet. Így útja a legalsó szinten lakó pupákoktól az első emeleti tanító nénin át a Magyar Történelemhez vezet, és végül eléri azt a magasságot is, melyben a cselekmény írója lakik. Talán már ennyiből is látszik, olyan könyvről van szó, mely bőven tartogat felnőttes, ám mégis mesébe illő történeteket.

Az illusztrációk különösen fontossá válnak Kiss Ottó Ati és a holdvilág című kötetében, mely Ati és Ármin bácsi, a kisfiú és az öregúr barátságáról mesél. Ebből a könyvből mindent megtudhatunk Ármin bácsi Holdjáró autójáról, a Hanna kisasszonynál tett látogatásáról, és végtelen tudásáról az Ati által csodált Holdról, miközben Hanga Réka illusztrációi nemcsak a gyerek, de még a felnőtt olvasókat is elvarázsolják.

A titokzatos csizmaevő szörny című gyűjteményes kiadvány Halász Csilla szerkesztésében saját bevallása szerint is igaz történeteket tartalmaz valódi gyerekekről. Tóth Krisztina, Arany Zsuzsanna, Halász Csilla, Marosi Csilla és még sokan mások mondanak olyan históriákat, melyek bármikor bármelyikünkkel megeshetnek. Egy csizmaevő szörny, egy gonosz rózsa, egy hatalmasnak tűnő pók ugyanis bárkire rátámadhat, a kérdés csak az: kell-e egyáltalán védekeznünk ellenük, s ha igen, akkor miféle furfangos módszerekkel. Olvasás közben pedig végig az az érzésünk: Marci, Julcsi, Csabi, Zsófi, Bence, Norbi, Napsugárka és a többi történet gyerekhőse bármikor szembejöhet velünk az utcán.

(Újbuda)