Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Kultúra Napja a kerületben

Kultúra   |   2013, január 23 - 14:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar kultúra napja a hivatalos ünnepségek és díjátadók mellett arra is alkalmat adott, hogy arról is tudakozódjunk, a 2013-as év mit hoz számunkra kulturális szempontból. A kerület kulturális életét koordináló KULTI vezetője, Preisinger Éva elárulta, rengeteg új és a hagyományostól eltérő programmal készülnek ebben az évben is.

A meglepetések között az intézet vezetője megemlítette, hogy az idei év Gárdonyi év lesz, amelyre nagy volumenű tervekkel készülnek. Az egyik elképzelés szerint az újbudai iskolások körében hirdetnének pályázatot, amelynek keretén belül a gyerekek Gárdonyi Géza:Egri Csillagok című könyvéből dolgoznának ki egy-egy jelenetet. A mini színdarabokat a tervek szerint a Bikás parki nagyrendezvényen adnák elő.

Preisinger Éva arról is beszámolt, a kiállítások világa is megújul. A tematikaváltás eredményeként a profi vagy amatőr ipar-, és képzőművészek tárlatain túl ebben az évben nagyobb hangsúlyt fektetnek a kultúrtörténeti kiállításokra.

- A populárisabb témákkal a nagyobb közönség felé szeretnénk nyitni, hiszen az olyan anyagok, mint a kártyatörténeti kiállítás, többeket érdekelhet – tette hozzá. A tervek között szerepel a karikatúra kiállítás, a középkortól napjainkig, vagy az a képeslap kiállítás, amely századeleji képeslapok személyes üzenetein keresztül enged bepillantást a múlt pillanataiba.

Nagy népszerűségre számíthatnak a közösségi házakban elindított pódiumbeszélgetések, melyek során a vendégek ismert művészekkel, közéleti személyiségekkel találkozhatnak a vendégek. Idén indul el a Gellérttéren a KULTI szalon operaműsorokkal, de Cseh Tamás eddig szinte ismeretlen rajzaiból is nyílik majd kiállítás.