Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Miniszterek gatyában fotókiállítás a Gellértben

Kultúra   |   2012, október 10 - 14:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyar fürdőkultúra napja alkalmából szombaton négy budapesti fürdőben lesznek programok és kedvezményes belépő, ezt megelőzően pénteken nyílik a Gellért Gyógyfürdőben Pusztai Sándor úszómester korabeli fotográfiáiból kiállítás.

Fővárosunk egyik leghíresebb termálfürdője, a Gellért Gyógyfürdő a „Miniszterek gatyában” című fotókiállítását ajánlja megtekintésre. Ennek különlegessége, hogy a képek 80 év után kerülnek vissza oda, ahol az 1930-as években Pusztai Sándor úszómester készítette őket.

„Miként a heteket, hónapokat, éveket, úgy a fotómuzeológus életét is időnként piros betűs ünnepek szakítják meg a sok-sok hétköznap mellett. Mert úgy általában csak teszi a dolgát, adatokat kutat, illeszt be a megfelelő helyekre, ír, rendez, kurál, konzervál, mikor mit… És egyszer csak kinyílik az ajtaja és megérkezik valaki, hóna alatt egy cipős dobozzal. Nagypapa képei, negatívjai, mondja és akkor az említett foglalkozású egyed félretolja azt, amivel éppen babrikál és kötelességszerűen belenéz az elé tett skatulyába. És a kötelességtudat egy pillanat alatt elolvad, mint jégkocka az infralámpa alatt, s átveszi helyét a vadászösztön, nézi-nézi, még-még-még, arcán egyre szélesebb a vigyor, s azt érzi, ünnep van. Ilyen dolog nem sokszor történik meg vele, pedig jó lenne.”

Így kerültek elő Pusztai Sándor fényképei, aki a 30-as években dolgozott a Gellért Fürdőben és sok-sok éven át fényképezte a fürdőben megjelent ismert személyiségeket. Így maradt meg nekünk neglizsében Karinthy Frigyes és Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó és ifj. Horthy Miklós, Keresztes-Fischer (lásd a felső képet) és Apponyi, Tolnay Klári és Alpár Gitta, hogy csak néhányat említsünk a több száz híresség közül.

A képekből egy nem mindennapi történet áll össze, hiszen egy speciális metszetét adja a Gellért és a Széchenyi Fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek. A kiállítás megnyitására 2012. október 12-én, 12 órakor kerül sor. A kiállítást Kincses Károly fotómuzeológus nyitja meg. A megnyitóra sok szeretettel várjuk a sajtó képviselőit a Gellért fürdő aulájában.

Természetesen a Budapest Gyógyfürdői Zrt. többi fürdője is érdekes és változatos programokkal készül a Magyar Fürdőkultúra Napjára. A jövőre 100. évfordulóját ünneplő Széchenyi fürdő emeleti fitness termében a MindQuest lebilincselő és élő stratégiai csapatjátékában tehetik próbára magukat az érdeklődők. Mindezt díjtalanul. A fürdő ingyenes idegenvezetéssel és egyszeri termálvíz kóstolással is várja előre regisztrált látogatóit.

A török hódoltságból megmaradt Rudas fürdő a szauna szerelmeseinek kívánságait teljesíti ingyenes felöntések formájában, szauna mester vezetésével. Emellett 20%-os kedvezményt biztosít a masszőr és testradír szolgáltatások áraiból. Végül, de nem utolsó sorban a Dandár fürdő 50%-os belépési kedvezménnyel várja a testi-lelki feltöltődésre vágyó vendégeit. A résztvevő fürdők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt ezen a kivételes napon is.