Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Reneszánsz zene Weiner-módra

Kultúra   |   2008, április 22 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
2008 a Reneszánsz éve. Ennek kapcsán az ország nagy koncerttermeiben is hallható a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek muzsikája.

Egy délutánra kibékült egymással La Fontaine és Lulli a Zeneakadémián. Mondják a XVII. századi meseíró és a zeneszerző nem igazán volt jóban egymással, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola kamarazenekara és a Garabonciás együttes egy előadás erejéig mégis kibékítette őket. Az Ifjúsági bérletelőadások keretében volt látható az Állatmesék című darab, melyben a gyerekek reneszánsz pantomimes tánc segítségével elevenítették fel többek közt a Róka és a holló, a Róka és a gólya és az Együgyű kecskegidák történetét.

A Garabonciás Együttes idén 20 éves, tagjai gyerekek, akik régmúlt korok táncait elevenítik fel, hagyományőrző műsorok keretében. Történelmi játékaikban a felidézett kor hétköznapjai és ünnepi eseményei jelennek meg, táncos-pantomimes feldolgozásban, korhű viseletben, korabeli zenével. Műsoraik után gyakran tanítanak meg a közönségnek egy reneszánsz, barokk táncot, vagy korabeli játékokat játszanak velük.

A Weiner Leó Zeneiskola együtteseit a közönség rendszeresen láthatja az ország nagy koncerttermeiben. Az oktatásban kiemelt figyelmet fordítanak a blockflöte-muzsika alapjainak elsajátíttatására, amely egy speciális furulya, és mint megtudtuk a növendékek között a gitár mellett a másik legnépszerűbb hangszer. Ez azért is szerencsés mert a Reneszánsz év kapcsán sok felkérés érkezik az iskolába, a reneszánsz és a barokk muzsika alapját viszont éppen a blockflöte képezi.

A Zeneiskola növendékei legközelebb május 24-én adnak reneszánsz koncertet a Budapesti Történeti Múzeumban, a Garabonciások pedig június 7-én Mátyás táncjátékot mutatnak be jubileumi díszelőadás keretében a Művészetek Palotájában.

K.A. - Újbuda TV (2008. 04. 22.)

 

Kapcsolódó linkek:

Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola

 

Garabonciás Alapítvány