Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. péntek, Ervin

Töprengések a természetről az erdő szélén - Láng-Miticzky Katalin textilképei

Kultúra   |   2007, november 15 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
. . . a természet mindent megmutat és megad. Van mit tanulni tőle. . .

Bolygó, Lávafolyam, tűzoszlop, omlás, tűzhányó. Ezek a természeti jelenségek a névadói Láng-Miticzky Katalin alkotásainak, melyeket a Budai Klub Galériában tekinthetnek meg. Az kiállítás több év munkája, egyértelműen a természet és annak szépsége és sokszínűsége mellet teszi le voksát. 


A textilfestmények az egyszerre kegyetlen, de igazságos, békét és megnyugvást adó örökösen változó természetet keltik életre. A művész hisz abban, hogy teremtett világban élünk, a körülöttünk lévő világ örökké formálódik, változik, ahogy az ember és a művészet is - ez maga a harmonikus teljesség. 


A Budán élő és alkotó képzőművész díszítőfestőként kezdte pályáját, majd később tért át a textil alkalmazására, ennek a hatása érezhető is az alkotásokon. 

A természet mindent megad, megmutat és inspirál. Az alkotó ezeket a belső érzéseket és gondolatokat fogalmazza meg képeivel, a töprengést a természetről és a világról. Láng-Miticzky Katalin szoros kapcsolatát a természettel az is bizonyítja, hogy Budapesten - ahogy ő fogalmaz az erdő szélén él csodálatos környezetben családjával, a természet lágy ölén, így alkalma nyílik a gyönyörködésre. 

A textilfestmények alapvetően előre megfestett sisal - szizál - anyagból készülnek - azonban ezt fémdróttal, szöveggel rácsokkal és kövekkel is díszíti a művész. 
A Sisal anyagot növényi rostokból fonják, hátránya hogy igen sprőd és nehezen kezelhető - eredetileg mezőgazdasági kötőanyagként szolgál, azonban benedvesítve sokkal könnyebben kezelhetővé válik a szövőszéken. Az előnye azonban hogy nagyon finom meleg hatást lehet vele elérni. Láng-Miticzky Katalin úgy fogalmaz, hogy a textil a társszerzője - csodálatos plasztikus felületeket lehet létrehozni vele. 

Az alkotót foglalkoztatja a föld mint égitest léte és karaktere, és egyszerre a földön fellelhető látvány szépsége - mondta a megnyitón Drovszky Hedvig művészettörténész. Hangulatok tájak eredeti személyes élmények lenyomatait költői fantáziával átfogalmazottan élvezhetjük ebben a sajátos textil-festményekben. 


Az energikus tervezőnő négy gyermekével és 9 unokájával él és alkot, emellett aktív tagja jótékonysági szervezetnek is. Szemlél, csodálkozik, gyönyörködik, majd alkot és ad: a természetből táplálkozik. Teljes életet él a maga és környezete örömére. 

A kiállítást december 10-ig tekinthetik meg a Budai Klub Galériában.

HÁEN - Újbuda Tv (2007. 11. 15.)