Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Vértanúk emlékezete a Csíkiben

Kultúra   |   2008, október 9 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email
2008. október 6-án reggel, az egyik rádióban elhangzott az az állítás, mely szerint az iskolák ma már nem emlékeznek meg kellő hangsúllyal az aradi vértanúk kivégzésének napjáról. Ezzel magyarázzák, hogy az emberek többsége nem tudja felsorolni a honvédtábornokok nevét...

A Gazdagrét-Csikihegyek Általános Iskolában az iskola minden tanulójának részvételével a Vértanúk Ligetében emlékezünk meg a szabadságharc honvédtábornokainak kivégzéséről. A Vértanúk Ligete iskolánk udvarán található; 13 díszfát telepítettünk, a liget szélére pedig egy kopjafát állítottunk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve.

Az osztályok - ünneplőbe öltözve - a Vértanúk Ligetével szemben sorakoznak fel. Az emlékező műsor keretében minden osztályból 2-2 képviselő egy - honvédtábornok nevét viselő - táblát helyez fel a kijelölt fára, majd mellé köt egy nemzeti színű és egy fekete szalagot.

Ezután mécsest helyeznek el a fa mellé, majd a megemlékezés további részében díszsorfalat állnak. A kivégzett miniszterelnök nevét és a tisztelet koszorúját a kopjafára helyezik el (hagyományaink szerint) az első osztályosok. Az emlékezés egy perces néma vigyázzállással fejeződik be.

Ezzel a hagyománnyal méltóképpen megemlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól. Iskolánknak pedig nincs olyan tanulója, aki már alsó tagozatban ne ismerné a honvédtábornokok nevét.

Serman Katalin-történelemtanár (2008. 10. 09.)