Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Hegedűk ünnepe a Fonóban

Újbuda   |   2020, február 21 - 11:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját a Fonóban március 7–8. között.

Idén tizennégy hegedűkészítő vonultatja fel hangszereit, amelyeket az érdeklődők kézbe vehetnek, kipróbálhatnak, sőt, egy pohár bor mellett beszélgethetnek a mesterekkel, akik az eszközeiket is bemutatják. Meg lehet tekinteni a magyar hegedűkészítők archív fotóiból készült tárlatot is.

A koncertprogramban természetesen a vonósoké a főszerep. Szombat este először Langer Ágnes hegedű- és Szalai Éva zongoraművész játszik klasszikus darabokat, utánuk következik a világzene egyik sztáregyüttese, a lengyel Volosi. Vasárnap délután lép színpadra a Somogyi Vonósnégyes, megszólaltatva a kiállítók mesterhangszereit is.

– Kevés szakma van a Földön, amely nem futószalagon termel, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű – mondta Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő, a Wine and Violin alapítója. – Újra létezik minőségi hangszerkészítés Magyarországon, és mi erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Idén is rendezünk versenyt, hogy megtudjuk, kinek a hangszere szól a legszebben, és mivel nőnap lesz azon a hétvégén, női borászokat hívtunk el, az ő alkotásaik közül szintén kiválasztjuk a legjobbat – tette hozzá Faragó-Thököly Márton.

D. B. S.