Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Október a magyar festészet ünnepe

Újbuda   |   2018, október 17 - 11:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XVII. Magyar Festészet Napja programsorozatban idén 100 kiállítást és 400 művész kétezernél is több munkáját tekinthetik meg az érdeklődők országszerte és határon túl. A kiemelt helyszín Újbuda, Eger és Szolnok.

A Magyar Festészet Napja Magyarország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozata, amely újbudai civil kezdeményezésre jött létre 2002-ben. A kezdetben csak október 18-án, a festők védőszentjeként tisztelt Szent Lukács napján megrendezett ünnep mára hetekig tartó, határokon is túlmutató országos fesztivállá nőtte ki magát. A program a festészet idősebb és fiatalabb képviselőit állítja a középpontba, és átfogóan tárja a közönség elé a hazai képzőművészet sokszínűségét.
A rendezvény támogatásával már szeptember óta látható néhány kiállítás – például a központi helyszínen, Egerben, a Templom Galériában a Női Vonal VII. –, október 13-ától november 19-éig pedig a Kepes György Művészeti Központban a több mint kétszáz képet bemutató Élő magyar festészet 2018 című tárlat várja a közönséget. Szolnokon október 12-én kezdődött az eseménysorozat, az érdeklődők megismerhetik Nagy Katalin Matild grafikusművész és Nagy Dénes festőművész Lakásgaléria műtermét, a Szolnoki Szigligeti Színház kiállítóterét, valamint az Aba-Novák Agóra Kulturális Központot is. A színház Király György festőművész Különös csendek című egyedi tárlatának ad helyet, az Aba-Novák Agórában a Szolnoki Képzőművészeti Társaság közös kiállítása tekinthető meg Rész és egész címmel, egészen december közepéig.
Újbudán október 11-én, a Gárdonyi téren indult az ünnepségek sora. A Csontváry-emléktábla megkoszorúzása után RE-edit címmel nyílt meg pályakezdő festőművészek csoportos kiállítása a B32 Galériában, ahol a digitális képek mellett a festészet hagyományos eszközeivel dolgozó művészek munkái is megjelennek. Itt látható a Munkácsy-díjas festő, Bikácsi Daniela Lélegző helyek című tárlata is.
Újbuda közösségi házai is készülnek a Festészet Napjára: Gazdagréten interaktív játék várja a családokat október 18-án, Albertfalván workshopon lehet megismerni az akvarell-, illetve az akriltechnikát. Őrmezőn az új, kávézóként is működő Társalgó Galériában Barlai László festőművész és Gyimesi László költő-író közreműködésével kisorsolják a Hónap Művészét, akinek alkotásait a galéria kiállítótermében mutatják be egy egész hónapon keresztül. Kelenvölgyben a húsz éve alakult Kelenvölgyi Festőiskola műhelymunkájába pillanthatnak be az érdeklődők a Nyitott műhely szervezésében.
A programsorozat október végéig még sok eseménnyel, tervezett galériasétákkal várja a kortárs művészet kedvelőit. Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus október 19-án a Bartók Boulevard számos galériájának kiállítóterét mutatja be: köztük van a Godot, a K.A.S., a Gross Arnold szellemiségét őrző Arnoldo és a Moha Kultúrtér is. A sétálók eljuthatnak a Karinthy Szalonba is, ahol Őry Annamária vietnámi tájképei­ből láthatnak válogatást Nyugati tó címmel. Az Újbuda Galériában október 19-étől november 12-éig látogatható a kortárs magyar művészek plasztikus képeiből válogatott A síktól a térig, a tértől a síkig című tárlat. Október 26-án a B32 színháztermében Formabontó címmel Oltai Kata művészettörténész beszélget meghívott vendégeivel a kortárs magyar festészetről.

Az idei fesztivál külföldi vendége Szlovénia: a Szent Gellért téri Próféta Galériában Ismeretlen közelség címmel nyílik tárlat október 19-én 18 órakor kortárs szlovén festők munkáiból. A megnyitón Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Metka Lajnšček szlovén nagykövethelyettes mond köszöntőt. Társrendezvényként a Nemzeti Színház kiállítóhelyén, a Zikkurat Galériában látható október 18-tól a Magyar Alkotók Szlovákiai Egyesületének tárlata, Fel-SZÍN-vidék címmel.


(K. G.)

Őry Annamária - Tükröződés IX