Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Tér néven folytatódik a Scheffer Galéria története

Újbuda   |   2019, január 15 - 14:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lassan egy éve, hogy Újbuda szomorú szívvel búcsúzott Scheffer Líviától, a nevét viselő galéria alapítójától. A Scheffer Galéria mostantól Tér Galéria néven folytatja az alapító negyedszázados munkáját.

A Scheffer Galéria méltó hírnévre tett szert az elmúlt huszöt évben: emlékezetes kiállítások helyszíne volt, ahol nagy művészek is megfordultak. A hely a vásárlók körében is népszerűvé vált, hiszen vezetője szerint a művészetet a kevésbé tehetős vásárlók számára is elérhetővé kell tenni.

Scheffer Lívia a kerület egyik első galériáját alapította és működtette a Kosztolányi Dezső téren. Halála után sokáig kérdéses volt a kiállítóhely sorsa, de Keszy-Harmath Krisztina, Lívia menye vállalta a galéria vezetését, így a negyedszázada működő kiállítótér eredeti funkcióját megőrizve tovább üzemelhet. Új vezetője jól ismeri az ügyfélkört és az ide kötődő művészeket, mivel korábban ő is dolgozott Lívia mellett a Kosztolányi Dezső tér 4-ben.

A kiállítótér neve azonban megváltozott, pontosabban visszaváltozott, Scheffer Lívia ugyanis Tér Galéria néven indította művészeti tevékenységét. Az örökösök az eredeti néven folytatják a munkát, és szeretnék, ha Újbuda egyik kulturális szempontból fontos helyszíne is lenne a régi, új Tér Galéria. Keszy-Harmath Krisztina egyetemista lányával közösen varázsolta újjá a helyiséget. Lapunknak elmondta: a kiállítások mellet a jövőben kisebb előadásokat, könyvbemutatókat is tartanak.

A Scheffer Galéria vegyészmérnök, pszichodramatikus, műértő tulajdonosa hosszú szenvedés után 2018. január 31-én hunyt el. Scheffer Lívia 1992. november 13-án nyitotta meg galériáját a Kosztolányi Dezső tér egyik épületében, ahol a kortárs képzőművészet legjavát mutatta be az eltelt huszonhat évben. Műértő lelkesedése végigkísérte munkáját, olyanokkal dolgozott együtt, mint Konok Tamás, Deim Pál, Fehér László és Manfred Karsch. Galériája fő művésze, a férje Kovács-Gombos Gábor volt.

Scheffer Lívia 2016. január 25-én kapta meg - férjével közösen - a Pro Cultura Újbuda kitüntetést a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az önkormányzat a kerület művelődésének, kulturális színvonalának növelése érdekében végzett művészeti munkásságért ítélte meg számára az elismerést.

D. B. S.