Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 29. csütörtök, Anonymus

A digitális kultúra kerül az Eleven Ősz középpontjába

Események   |   2019, szeptember 18 - 11:29
Nyomtatóbarát változatSend by email
2019szeptember2710:00
»
2019szeptember2820:00

Koncertekkel, családi, gasztro- és művészeti programokkal vár mindenkit az ELEVEN Ősz színes forgataga 2019. szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton, vagy ahogy a szervezők nevezik, a Bartók Béla Boulevardon.

Igazi szellemi közösséggé nőtte ki magát az elmúlt években a Kosztolányi és Karinthy által is kedvelt út, ahol ismét megrendezik a Kulturális Tizenegy Egyesület jóvoltából a már hagyománynak számító utcafesztivált, idén a digitális kultúrával a középpontban. Számos érdekes és színes programmal várja a fesztivál a kicsiket és a nagyokat egyaránt!

„Ma már szinte bármit el tudunk intézni, ha nálunk van a telefonunk. A célunk, hogy a fesztiválon kicsit közelebbről is megvizsgáljuk az online-offline jelenlét arányait, és ezek pozitív és negatív aspektusokait. Utánajárunk, hogyan változtak a képzőművészet, a költészet és a zeneművészet határai a digitalizáció következtében, hogyan reagáltak a 21. század változásaira, és milyen kihívásokkal néznek szembe a kortárs alkotók” – mondja Ott Anna, az ELEVEN Ősz háziasszonya. „Hogyan kerülhetjük el a függőséget, és hogyan alakulnak át emberi kapcsolataink? Lehet-e még a virtuális tér helyett és mellett a jelenben lenni? Szeretnénk a digitális kultúra hasznos oldalát, a korlátozás helyett az előnyöket és a hátrányokat megfogalmazni” – tette hozzá a Hadik Kávéház művészeti vezetője.

Idén ismét csatlakoztak a programsorozathoz új helyszínek: az OnBoard Café és a Medence Csoport először az ELEVEN Tavaszon debütált. Előbbi háromnapos programcsomagjában kerekasztalbeszélgetések, digitális kártyafestés és egy új applikációval kiegészített táblás társasjáték bemutatója várja az érdeklődőket, a Medence csoport segítségével pedig ismét színes, izgalmas táskákat, kiegészítőket vihetünk majd magunkkal.

Az Eleven Ősz és Tavasz jól megszokott programjain a látogatók maguk is alkotóvá válhatnak a Bartók Béla Boulevard-on, nem hiába örvend egyre nagyobb népszerűségnek az évente két alkalommal szervezett utcafesztivál. Lesz kézműves workshop a KACS műhellyel: KÓDvarázs Vonalkódok, chipek és QR-kódok szerte várnak mindenkit a Bartók Béla Boulevardon. Vékony vonalak, apró foltok és miniatűr szerkezetek, mégis mennyi adat és információ tárolására képesek! A KACs Műhely workshopján bárki elkészítheti egyedi QR-kódos, tartalmas kiegészítőjét, és megtanulhatjuk újrahasznosítani elhasználódott kütyüjeinket is: billentyűk, gombok és színes kábelek, maroknyi alkatrészek az újrahasznosítás és az upcycling segítségével egyedi öltözékkiegészítőkként születnek újjá.

A LogiScool robotika műhelyében mBot segítségével megtanulhatod a robotika alapszabályait, sőt, még a programozásba is belekóstolhatsz! Az mBottal meglepően komplex és igen szórakoztató dolgokat készíthetsz; lehet belőle digitális biciklilámpa vagy egy menő „léggitár”, de akár egy felrobbanni készülő bombának is tudja álcázni magát.

A kultúra sem maradhat ki a programok sorából: a Faur Zsófi Galériában Radisics Milán sajtófotós munkái lesznek láthatók a SUR/REAL LANDS című fotókiállításon. A 2019-es év MÚOSZ-nagydíjas művész korábban a világ legrangosabb természetfotó-pályázatán, a BBC Wildlife Photographer of the Year-en 2003-ban Highly Commended díjat érdemelt ki. 2006-ban remekül szerepelt a National Geographic nemzetközi fotópályázatát, ahol a 40 ezer pályaműves mezőnyben megnyerte a Natural World kategóriát. 2006 óta a naturArt-Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke.

Babos Zsili az Életem a kirakatban című performansza során a Bartók Béla úti Art Space kirakatába költözik 48 órára. Úgy teszi ki magát a kirakatba, akárcsak az online világban élő ember. „Az online élet filterezett hazugságaival szemben ez egy őszinte levetkőzés. Mi való a kirakatba? Hol vannak az intim szféra határai? Mit lehet és kell megmutatni? Gyertek ismerkedni, #elni, élni” – vallja a performansz kapcsán az alkotó.

A Hadikban Instaköltészet – avagy hogyan éled újjá, hogyan kap teret a vers a közösségi médiában címmel hirdetnek programot. Az Instagram mára ugyanis egy komplett költőgenerációt termelt ki, akik percek alatt válnak rocksztárokká, százezres, sőt, milliós példányszámban adják el a köteteiket. Péterfy Gergely íróval és Simon Márton költővel azt boncolgatják, hogy a közösségi média térhódításával szinte kötelező már jelen lenni a Facebookon és az Instagramon, hogy az olvasók jobban megismerjék őket. De mennyire fogadott ez el az irodalmi közegben? Valóban csak az a nagy író, akinek az írásai beszélnek helyette?

A látogatóknak érdemes lesz megnézniük az ELEVEN Ősz kiállítóterének programjait is: szakmai zsűri által elbírált designerek munkáit vásárolhatjuk meg a Bartók Béla Boulevard-on lévő galériák, design shopok, kávézók és éttermek összetett és sokszínű kiállítóterében. Ráadásul idén a Gellért-hegyi Sziklakápolna is csatlakozott a programhoz, ahonnan kultúrtörténeti séta indul: megidézzük Karinthy Frigyest és körét, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók, Nemes Nagy Ágnes költő, Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla alakját, valamint „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadarra és Gross Arnoldra, a rézkarc mesterére is emlékezünk.

A kulturális programok mellett gyermek- és családi programok közül is válogathatnak az érdeklődők: idén is megtalálhatjátok az Emlékmackó Műhelyt a Bartók Béla úton, ahol elkészíthetitek velünk kedvenc Ödönkéteket. Lesz továbbá interaktív mesedélután a Pagonyban, a Bor és Kézműves pultja mellett szófelhő készítésére invitálnak minket, ahol egy formát és egy szöveget választhatsz magadnak, az eredmény pedig egy olyan szófelhő lesz, amit kinyomtatva magaddal is vihetsz.

És persze a könnyűzene sem maradhat ki a programból: a pénteki hangulatért Hunyadi Edit és Csató Csenge kreatív szerelemgyereke, a Lazy Calm Raga szolgáltatja, akikkel elfelejthetjük a zsánerkorlátokat, kedvenceink és sosem hallott érdekességek keverékére számíthatunk. Őket követi a The Stanley Maneuver, amelynek zeneisége klubok táncterén át a legmodernebb performanszokhoz nyújt aláfestést, este pedig a Tom Select zenél, amely sok-sok emlékezetes bulit csinált már, most azonban a nyugalom lesz a középpontban. A tánczenei felhozatalt szombaton a fiatalokkal indítjuk, és a tapasztaltabb zsokékkal fejezzük be. Délután Prince Matt áll a dj pult mögé és indítja be a hangulatot a house gyökereivel. Őt követi Falcao, aki több mint egy évtizede táplálja Budapest táncosait zenei finomságokkal. A klasszikusabb finom hangszerelésű house zenék nagy kutatója, a környéken fokozottan ritmikus lépegetés várható. A szombati nap zárásaként Galactic Jakckson válogat nekünk a tarsolyából.

Az ELEVEN ŐSZ keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül.

A programról további részletek itt olvashatók: http://www.bartokbelaboulevard.hu