Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

A Magyar Textilművészeket bemutató sorozat 7. kiállítása a Palmettában

Események   |   2015, augusztus 26 - 13:16Nyomtatóbarát változatSend by email
Időpont: 
2015szeptember0311:00
»
2015szeptember2614:00

Szilvitzky Margit a Magyar Köztársaság Érdemrenddel kitüntetett, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész tárlata 2015. szeptember 3-26-ig.

„Szilvitzky Margitot a kortárs magyar művészet fő vonulatában, mint az experimentális textilművészet egyik vezető egyéniségét tartják számon, aki a vizuális művészetek más területén is – rajz, festés, művészkönyv (artist’s book) – maradandót alkotott. A közel öt évtizedes pálya több alkotói korszakot ölel fel, amelyre mindig a kreatív kezdeményezés, a témák sokoldalú megközelítése volt a jellemző. Egyik méltatója szerint pályája olyan művész útja, aki személyesen élte meg mindazokat a szemléleti és mentalitásbeli változásokat, amelyeket a művészet a modernizmustól a posztmodernizmusig felmutatott.”

Recenzió Szilvitzky Margit „Folyamatos jelen” c. könyvéhez - Balassi Kiadó – 2007

„Szilvitzky Margit annak a nagy textiles generációnak meghatározó személyisége, amelynek a magyar textil megújulását és aranykorát köszönhetjük. A magyar textil ezekben az években meghaladta dekoratív tradícióit, felnőtté vált és ugyanazokra a kérdésekre kereste a választ, mint a képzőművészet…

A nyolcvanas évek elejétől az újfestészet hullámai ellenállhatatlan lendülettel törtek be a textilművészet területére is …talán legkorábban Szilvitzky Margit fordult a festészet felé; hangsúlyoznunk kell, hogy ezt a tettét nagyfokú bátorság és szabadság jellemezte. Sok belső munka árán, látszólag könnyedén talált rá egy olyan festészetre, amelyben sokat megőrizhetett korábbi textil kompozícióinak szerkezetet hangsúlyozó és fegyelmezett, levegős és szabad karakteréből, ugyanakkor a kortárs képzőművészet problémáival szembesülhetett.”

Kovalovszky Márta művészettörténész (2008)

A Magyar Textilművészeket bemutató sorozat 7. kiállítása a Palmettában

A kiállítás megtekinthető 2015. szept. 3-26-ig a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában (1111 Bp. Bartók Béla út 30.), H-P: 11-19 óráig, SZ: 11-14 óráig.