Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. vasárnap, Friderika

Ablak a Bartókra – Helytörténeti fesztivál

2019május3010:00
»
2019június0213:00

Az Ablak a Bartókra a Bartók Béla út múltjáról, jelenéről és jövőjéről szól. A kreativitásról és tudásról, az örömről és együttlétről, ami átszövi az utca és a környéke történetét.

A PLACCC Fesztivál bemutatja - Cie. Willi Dorner (AT): bodies in urban spaces
Városi performansz az Bartók Béla úton és környékén
A “bodies in urban spaces” egy, a városon keresztülhaladó táncelőadás, amelyben az előadók a választott negyed közterein vezetik végig a közönséget. A fizikai intervenciók láncaként felépülő előadás más szemszögből láttatja a várost vagy éppen új szépségeket fel a nézők számára.

Kiégő Izzók / Glowing Bulbs: Noisebox
Interaktív térinstalláció dobra hangszerelve
Berlin és Kairó után ezúttal Budapesten is kinyitja ajtajait két estére a Noisebox. Magyarország egyik legismertebb vizuális műhelye, a Glowing Bulbs / Kiégő Izzók rendhagyó audiovizuális kalandra invitálja az érdeklődőket a Gárdonyi tér egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségébe.
Az esemény megvalósítója a Let_it_Be art agency

Meet Lab: @How to disappear completely in Budapest
Interaktív városi hangjáték
“Van, aki szerint egyszerűen elszöktek, mások azt állítják, mélyen a város alatt húzódó csatornarendszerben élnek. Megint mások úgy vélik, meghaltak. Az is előfordulhat, hogy még mindig itt élnek közöttünk valahol. Talán vannak, akik tudtak valamit azokról, akik biztosan tudták hova tűnhettek – de őket sem találjuk már sehol.”
Az új projekt célja a geo-lokációs technológia immerzív használatával és a videojátékokból ismert interaktív narratív struktúrák városi térben való újszerű alkalmazásával való kísérletezés.

Secret Mapping x Daniel Besnyo: Secret Spheres exhibition
Mapping kiállítása a Bercsényi utca üres terében
A Secret Mapping Experiment használaton kívüli épületeket, gigantikus építészeti mesterműveket, gépeket és természeti képződményeket öltöztet különleges fénykosztümbe. Titokban tartott helyszínek. Titkos fénykísérletek. Mapping az éjszakában.
Ezúttal a Bercsényi utca egyik üresen álló üzlethelyisége mutatja meg új arcát és ad otthont elsőként az elmúlt években megvalósított fénytérmanipulációs projektek fotódokumentációs anyagának, mely Besnyő Dániel: Pontfelhőből álló terek c. projection mapping installációjával kiegészülve nyújt egyedi térélményt a látogatóknak.

Dés Márton & Trapp Dominika (csakoda): Fogadó a Hely Szelleméhez
Konceptuális vacsoraprojekt
A Csakoda csoport két alapító tagja, Trapp Dominika és Dés Márton egy funkcionáló konceptuális éttermet nyitnak a 1111 Galériában az Ablak a Bartókra Fesztivál alatt. A művészek minden nap más tematika mentén alakítják ki az étterem dekorációját és ételkínálatát. Témaválasztásaik során kiindulópontot jelentett számukra Újbuda sokszínű lakossági összetétele, a lakosok számára elérhető kulturális és vendéglátóipari szolgáltatások széles spektruma és ezek beszédes formációi: a Bartók Boulevard és a Borpatika közötti távolság nehezen áthidalható, noha egy kőhajításnyira sincsenek egymástól. Érdeklődésük elsődleges fókusza Lágymányos városrész, amely az utóbbi évszázadokban nagyívű városrendezési és kulturális koncepciók megvalósításának kísérleti terepeként funkcionált, ezek közül kíván megidézni néhányat az étterem-installáció.

Éljen a Nyugat!
Slam poetry est a Hadikban
Egy tavaszi este a Hadikban, amikor a magyar slam poetry válogatott kiválóságaival idézzük meg a Nyugat folyóirat halhatatlan költőit. Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy - és még sokan mások! - alakjának és verseinek felelevenítése Kemény Zsófii, Beáta Bánóczi, Bence Bárány, Péter Mészáros és Márton Simon segítségével.

Amíg utazunk műhely: Egyesüljünk Budapestté!
Játék gyerekeknek Gévai Csillával
Ha 4-12 éves gyerek vagy, és szeretnél Buda, Pest vagy Óbuda lenni játékból, hogy aztán egy csodaragasztóval összeragasszunk Budapestté, akkor itt a helyed! Ez a ragasztó olyan erős, hogy már 145 éve összetartja Budát, Pestet és Óbudát. Mikor megtörtént az egyesülés, megtapsoljuk magunkat, és jól le is rajzoljuk azt a hidat, ami Budapesten 2073-ban fog felépülni. Leszel a tervezője?

UrbanGo
Városi kalandjáték indul a Bartók Béla úton
Városnézés? Kaland? Kincskeresés?... Minden egyben!
A kincs megtalálásához kell egy jó csapat. Ezért mindenképp hozd magaddal a családodat vagy a barátaidat (legfeljebb 6 főt rajtad kívül). A játék 10 éves kortól ajánlott, de ügyes rávezetéssel a kisebbek is szerethetik. A kincskeresés nem időre megy. A saját tempótokban haladjatok:, ha valahol kedvetek szottyan megállni, leülni, körülnézni, tegyétek meg bátran! A kíváncsiság úgyis továbbhajtja a csapatot.
Fontos tudnivalók:
Jelentkezés: Június 1-jén és 2-án 10 és 18 óra között minden egész órában indulhatnak a lelkes kincskereső csapatok. Összesen 18 csapat. Szóval ne habozz, ha Te is jönnél a csapatoddal játszani, írj egy e-mailt a hello.urbango@gmail.com címre és felvesszük veled a kapcsolatot.

------

1910-ben az akkori Fehérvári út, a későbbi Bartók Béla út mellé költözik a Budapesti Műszaki Egyetem, ami hosszú távon meghatározza a környék milliőjét. Az újonnan kiépülő Bartók Béla út legfontosabb helye a Hadik kávéház, itt gyűlik össze a kor kulturális életének krémje, Karinthy és Kosztolányi, Rejtő Jenő és Móricz Zsigmond.
A Kádár-korszakban a Hadik szerepét az itt nyíló kollégiumok töltik be, a Bercsényi utcában működik a Bercsényi Gödör Klub, ahol Koncz Zsuzsa, az Illés mellett koncertezik a Syrius, de bemutatják Erdély Miklós munkáit és itt készülnek Hajas Tibor performanszai. A 80-as években a hely az underground fontos helyszíne, rendszeresen fellép itt a Vágtázó Halottkémek és az Európa Kiadó.
A rendszerváltás után a képzőművészet fontos helyszíne lett a B32 galéria St.Auby Tamás majd Tatai Erzsébet vezetésével.
A 2010-es években a Bartók Béla út és környéke ismét felpezsdült: újra nyílt a Hadik kávéház és a Szatyor, megújult a B32 Galéria és Kultúrtér, több galéria és kreatív központ tette át ide a székhelyét.

Szakmai partnerünk a Placcc Fesztivál és a Let it Be! Art Agency.

Az Ablak a Bartókra – Helytörténeti fesztivál szervezője a Bartók-negyed, a Bartók Béla Boulevard tagja. Az esemény a Tavaszi Zsongás a Bartókon keretében, az Eleven tavaszszal párhuzamosan zajlik.

A fesztivál létrejöttét Újbuda Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Európai Unió URBACT és Creative Spirits promramjai tették lehetővé.

LEGFRISSEBB
×

Eleven ŐSZ 2020 - Eleven KulTúra  

2020szeptember1813:30

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal, túrákkal vár mindenkit az Eleven Ősz programsorozata szeptember 25-én és 26-án.