Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Az Alleeban látható Szinyei legismertebb festményeinek pályázatgyőztes parafrázisa

Események   |   2021, november 18 - 16:47
Nyomtatóbarát változatSend by email
2021november1816:45
»
2022január3118:00

Több mint 30 év eltelte után most a héten nyílt ismét Szinyei Merse Pál életmű-kiállítás a Nemzeti Galériában, amely a festő emlékévéhez kapcsolódva annak olyan ikonikus festményeit is szerepelteti, mint a Léghajó, a Majális vagy a Lilaruhás nő.

Az Allee még tavaly év végén meghirdetett művészeti pályázatának idei győztes alkotása Szinyei fenti képeinek parafrázisai láthatók: a Léghajó, a Majális és a Lilaruhás nő szereplői átalakultak, és a huszonegyedik századot megidéző környezetbe kerültek át. Az elkészült pályamű terve egy 12x12 cm-es alumínium mozaiklapok hálójából összeálló, három különböző, 9, 6, illetve 4 méter hosszúságú elem alkotta Staccato elnevezésű óriás térinstalláción jelenik meg, ami a zenei staccato-ról, vagyis a szaggatott hangzású zenei előadásmódról kapta nevét. Az installáció vizuális koncepciója Tánczos Lili és Bársony Dávid fiatal művészek munkája.


– Egy művész emlékezetét, életművét talán jobban megőrzi a társadalom, ha alkotásai nem csak múzeumokban, hanem újragondolt formában a közösségi terekben, találkozóhelyeken a mai kor emberének nyelvén is képesek megszólítani az arra járókat. Az Allee pontosan egy ilyen közösségi tér, találkozóhely, és azért indítottunk tavaly év végén pályázatot képző- és iparművészek körében, hogy a fődíj részeként bevásárlóközpontunk megújulásának egyik leglátványosabb elemét, a Staccato alumínium-mozaikokból épülő óriásinstallációját adjuk oda felületként a legjobb koncepciónak. A Staccato egyszerre tisztelgés Szinyei életműve előtt, de egyúttal egy önálló művészeti alkotás is, ugyanakkor a legszélesebb közönséget elérő grandiózus dekorációs elem – emelte ki Bernád Judit bevásárlóközpont igazgató.

– Nagy örömünkre szolgált, hogy az Allee a mi pályaművünket választotta a Staccato pályázaton, hiszen XI. kerületi lakosként mi is sokszor megfordulunk az Allee bevásárlóközpontban. Az volt a célunk, hogy olyan képeket válasszunk munkáink alapjául, amik mindenki számára ismerősek lehetnek és a modern elemek hozzáadásával parafrazeálva még közelebb hozhassuk ezeket a képeket a mai élet nyüzsgéséhez. Az egyik leghíresebb magyar festő, Szinyei Merse Pál képei tökéletesen megfeleltek erre a célra, és nem utolsósorban vidám, életörömöt sugárzó hangulatot kölcsönöznek az Allee megújuló belső tereinek. – hangsúlyozta Tánczos Lili és Bársony Dávid a győztes pályázat kapcsán.


A nyertes alkotást eredeti formájában az Allee átépítésével párhuzamosan mennyezeti térinstallációként jelenítik meg, ezáltal még kellemesebbé, emberközelibbé teszik a bevásárlóközpont hangulatát, új, értékes tartalmat hozzáadva az itt töltött időhöz.


A Nemzeti Galéria Szinyei életmű kiállítása jövő év februárjáig látható, a Szinyei kép-parafrázis Staccato pedig folyamatosan megtekinthető az Allee Október huszonharmadika utca felőli bejárata feletti átriumban.