Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 11. kedd, Ferenc

Cimbaliband és Hinoki-ya koncert a Fonóban

Időpont: 
2015június0420:00

1116 Budapest, Sztregova u. 3.

Cimbaliband, Hinoki-ya (J)
A Japán Alapítvány és a Fonó közös szervezésében

2015. június 4. (csütörtök) 20:00


A Japán Alapítvány támogatásával egy különleges japán-magyar produkció áll színpadra a Fonóban június 4-én. Japán egyik első számú világzenei együttese, számos fesztivál visszatérő, rendszeres vendége, a Hinoki-ya játszik egy este a magyar világzenei szcéna egyik legkedveltebb bulizenekarával, a Cimbalibanddel, akik Moldva c. új lemezüket mutatják be. A két koncertet természetesen közös muzsikálás is követi majd, hiszen a Cimbaliband és a Hinoki-ya 2012-ben egy japán meghívás alkalmával már több ízben játszott együtt, így felléptek a World Music and Dance Fesztiválon is Japánban, ahol óriási sikert arattak. A közös muzsikából most is ízelítőt kaphatunk.

Felvétel a közös koncertről Japánban: https://youtu.be/t7IlT1b7haE

20:00 Cimbaliband: a Moldva c. lemez bemutató koncertje

"Természetes zenélési vágy a motorja,
valamiért itt szinte állandó buli van
és kicsattanó energia, amit kérdezés nélkül
meg is lovagolnak."
(Rácz Mihály – langologitarok.hu)

A Cimbaliband eddigi zenei irányzatában mindig nagyon fontos szerepet játszott a népzenei gyökerek megismerése. Unger Balázs a banda vezetője 7 éves kora óta foglalkozik autentikus magyar népzenével, a balkán szerteágazó dallamvilágával, ezekből is legfőképpen azzal a területtel ahol a cimbalom is szerepet kapott a folklórban. Balázs útját a balkán zenéhez a moldvai csángó muzsika nyitotta meg először. 1996-től rendszeres vendégzenésze volt a budapesti moldvai csángó táncházaknak. Nagy Bercel invitálta először a Zurgó zenekar koncertjeire, táncházaira, majd játszott a Tatros együttesekben, és tagja volta a Palya Bea és Bolya Mátyás nevével fémjelzett Kárpátia zenekarnak is. Eltökélt szándéka volt, hogy felkeresi a moldvában élő cimbalmosokat, és elsajátítja speciális játékukat. 1997-ben felkerekededett friss jogosítványával, és első autójával egy szürke Trabant kombival, hogy fölfedezze a moldvai cimbalmosok világát. Segítségére volt gyüjtőútjain Benchea Grátzy, a Tatros zenekar akkori dobosa, aki maga is moldvai csángó származású, valamint a Rekecsini hegedűs Mandache Aurél. Aurél segítségével jutottak el többek között Ion Spiridon radojéi idős cimbalmoshoz, Antim Ioanhoz, és az folklór-expedíció megkoronázásaként Temeliára, ahol az öreg Cosma Piticu és annak egész családja cimbalmozott, kis és nagycimbalmon egyaránt. Ennek a gyűjtőútnak hatására készült el a Cimbaliband - Moldva című lemeze, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez, és autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A lemez mindegyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is, megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket

21:00 Hinoki-ya - A japán fesztiválzenekar

Az 1998-ban, a japán Hokkaidó szigetén alapult együttes fesztiválhangulatú hagyományos lokális és világzenei dallamokat ötvöző zenéje a fiatal és az idősebb generációt egyaránt bűvkörébe ejti!
Igazi utazó zenekarként a japán szigeteken kívül a világ számos országát megjárt együttes dinamikus fúziós világzenei hangzásvilágával kulturális utazásra invitálja a hallgatóságot. Az oldalfurulya lüktetése, a dobok energikus vibrálása, a gitár és a harmonika fülbemászó melódiája gondoskodik a japán fesztiválhangulat megteremtéséért.