Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Entrópia – 22 recept az élettől

Események   |   2019, november 11 - 11:19Nyomtatóbarát változatSend by email
Időpont: 
2019november1518:00

Koroknai Zsolt kiállítása

Megnyitó: 2019. november 15. péntek 18:00
A kiállítást megnyitja: Szombathy Bálint


Az Entrópia című kiállításomban, a performansz-remix témakörében az idő létezésének kérdésével, a múlt és a jelen folyamatával foglalkozom.


Rudolf Clausius (1822–1888) által megfogalmazott törvény „a hő nem haladhat egy hideg test felől egy meleg fele” az egyetlen olyan általános törvény amely megkülönbözteti a múltat a jövőtől, ahol egy időnyíl jelenik meg a világot leíró mezők jelenségeiben és a hőnek is jut szerep, vagyis csak ott különböztethető meg a múlt és a jelen ahol hő van. Clausius az entrópia -val (egy rendszer rendezettségi foka) jellemzi a hőnek ezt az irreverzíbilis, meghatározott irányba tartó mozgását.


Ez a jellegzetes időnyíl a termodinamikában a pszichológiában és a kozmológiában mint szimmetriasértés jelentkezik a feltételezett folyamatokban, egyfajta életlenlátás időérzékelése számunkra a mindennapok létezésében az idő múlása.


Mint demonstrációs tárgy Nagymamám sütője idézi fel a múltat megjelenítve a sütemények illatát, a 22 recept stációi évek számai, akár védikus hangok kottái rezonálnak a galéria terében egy akusztikus gitár szerpentinjének intonációjában.


Performatív valóságukban mint állandósult pillanat közelít az idő múlása az illatok és hangok terén át, feloldva a receptek értelmezett anyagát, verbális metrikáját, képzetes idő-utunkat az élethez.


A múlt a jelen küszöbére érkezik, az illatok érzéki emlékeit, performativ nyomait megjelenítve, hogy vektoriális idővonulatában újra érzékeltesse a cselekvés és az odaadás szeretetét a sütemények 22 receptjét az élettől.


A Tanto illetlen élével megvágja ezt a szimmetria sértést, hogy tükörképeként teljesedjék ki az azonosulás formájában.


Ez a fikció mint modell demonstrálja a tudat idejét, szemcsézett világunk mikróképeit, mely a galéria minimális rendezettségi hőjével, entrópiájával számunkra valóságként idéződő múlt a jelenben.


Anyagában viszonylagos. „A világunk finoman diszkrét nem folyamatos.”


Nehéz megtalálni az idő forrását, a hangzás belső mantrázó rezgését, a hő szárnyán utazó illatok múltat összekötő jelenét, a 22 recept szeretetét az élettől.


Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/456710004949484/


A kiállítás megtekinthető: november 25-ig

K.A.S. Galéria

1114 Budapest, Bartók Béla út 9. | +36 30 906 1764
kasgaleria@gmail.com